POTRES U UHPA-I

Todorić više ne da putničkim agencijama da ga vozaju

09.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Vrije u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA): kako tportal doznaje, nakon izborne skupštine početkom tjedna, na kojoj je za novog predsjednika izabran Zadranin Tomislav Fain, iz članstva ove udruge odlučila je istupiti najveća hrvatska turistička grupacija - Atlas, Kompas i adriatica.net, odnosno tvrtke iz sustava Agrokora

Nastavak je to otvorenog rata koji u UHPA-i traje već nekoliko godina i rezultirao je odlaskom ili izbacivanjem iz članstva nekoliko desetaka renomiranih turističkih agencija, nezadovoljnih netransparentnošću i načinom poslovanja udruge za koju su tvrdili da sve više sliči Hrvatskoj gospodarskoj komori iz doba Nadana Vidoševića. Među posljednjima otišli su Ban Tours, Media Turist, Speranza i Alladin DMC. 

Tvrtke iz grupacije Ivice Todorića na ovotjednoj skupštini za predsjednika su predložile Tomislava Vargu, predsjednika Uprave turoperatera Atlasa i adriatica.net grupe, no on je uvjerljivo nadglasan - tvrdi se, prije svega zahvaljujući punomoćima koje je Fain s dugogodišnjim predsjednikom Borisom Žgombom mjesecima prikupljao na terenu.

Samom Žgombi drugi četverogodišnji mandat istječe u ožujku iduće godine i silom propisa više se ne može kandidirati, a njegov nasljednik Tomislav Fain izabran je mjesecima ranije 'kako se ne bi moralo ponovno organizirati skupštinu i stvarati dodatne troškove'. O cijelom događaju udruga nije ni obavijestila medije, tek je naknadno objavljena štura vijest o izboru novog predsjednika.


Nezadovoljnici radom UHPA-e za tportal neslužbeno tvrde da je Fain 'nastavak Žgombe drugim sredstvima' te da već dulje vrijeme ne vide smisla svome članstvu u ovakvoj organizaciji. Osim navodne velike netransparentnosti u poslovanju i troškovima, spominju se i nejasni prikazi financijskih izvještaja, zatim uvođenje 'specijalizacija' i 'certifikata' čak i za agencije koje se desetljećima bave ovim poslom, potom nepravedna distribucija upita koji dolaze na adresu UHPA-e...

'Imamo više od 90 godina iskustva u svim segmentima turističkog poslovanja i uvjereni kako smo kvalitetan sugovornik, zagovornik prava i glasnogovornik turističkih agencija u Hrvatskoj, istaknuli smo svog kandidata Tomislava Matiju Vargu za predsjednika UHPA-e', kazali su za tportal u Atlasu, nabrajajući Vargine goleme reference u turizmu i činjenicu da su njegovu kandidaturu podržali 'vodeći subjekti turističkog biznisa u Hrvatskoj'.

Gužva na tržištu

Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) osnovana je 1992. Osim putničkih agencija u pridruženo članstvo prima i ostale tvrtke iz turističkog sektora, a broj članova danas nije javno poznat podatak: prije nekoliko godina bilo ih je tristotinjak, danas navodno oko 250. Ne tako davno tvrdilo se i da se pod okriljem UHPA-e ostvaruje gotovo 80% prometa svih putničkih agencija. Prije dvije godine u sve hrvatske škole ova udruga odaslala je priručnik s popisom samo 30-ak agencija, svojih članica, koje bi trebale organizirati učeničke ekskurzije. Premda se radilo o neobvezujućem dokumentu, to je izazvalo prosvjede konkurentske Udruge nezavisnih putničkih agencija Hrvatske (UNPA). Vrijednost tržišta školskih putovanja procjenjuje se na oko 150 milijuna kuna.

'Novi izbori znak su kako je UHPA udruga u kojoj već godinama isti sudionici kreiraju politiku. Zagovornici smo veće transparentnosti i fokusiranosti na druge prioritetne teme. Samim time, članstvo naše tri kompanije s 14 glasova za nas postaje dodatno opterećenje bez konkretnog smisla, čak ni u aspektu same dobrobiti za imidž grupacije. Gospodinu Fainu čestitamo i želimo puno sreće u daljnjem radu, a mi nastavljamo vlastitim naporima u zaštiti prava turističkih agencija u Hrvatskoj', zaključuju u Atlasu.

Fain: I ručak sami plaćamo

Novi predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, koji na dužnost stupa 17. ožujka, za tportal je kazao da po njegovu viđenju 'uopće nije bilo svađe i udruzi', a o statusu agencija koje su samovoljno istupile ili su izbačene iz članstva, kaže, neće odlučivati on nego Upravni odbor. Koji je, da stvari budu jasnije, nakon ovotjedne skupštine ostao nepromijenjen.


'Svima su vrata otvorena i ne želim se vraćati u prošlost. U rad udruge aktivno sam se uključio prije godinu i pol dana i primjećujem da ona dobro funkcionira. Volio bih kad bih mogao napraviti sve dobre stvari koje je napravio moj prethodnik Boris Žgomba, on se prilično trudio', kaže Fain.

'Ne vidim da je išta u UHPA-i bilo netransparentno, barem od trenutka kada sam ja prestao biti pasivan: recimo, nakon sastanaka Upravnog odbora odlazimo na ručak koji sami sebi plaćamo. Pronađite mi udruge u kojima je to praksa', poziva Fain. Potvrdio je da nekadašnji direktor udruge Željko Trezner, koji je svojedobno podnio ostavku zbog velikog nezadovoljstva dijela članica, i dalje ostaje na funkciji 'savjetnika Upravnog odbora'.


Tomislav Fain, inače, vlasnik je zadarske agencije Terra Travel, ujedno je član Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice. U lokalnim okvirima poznat je kao jedan od pokretača Outdoor Festivala koji će promovirati sedam aktivnosti na otvorenom poput biciklizma, trčanja, plivanja, raftinga, jedrenja...

'Očekujemo konkretniju suradnju s Ministarstvom turizma, pogotovo otkako je imenovana Vlada za koju očekujemo da će biti stabilna. Velik problem predstavlja nam oporezivanje marže, zbog čega smo stavljeni u nepovoljan položaj u odnosu na tvrtke koje rade kongrese. Želimo se izboriti za rješavanje problema oko posebnog postupka oporezivanja, odnosno da svi na tržištu imaju jednake uvjete u tržišnoj utakmici', kaže Fain. Najavljuje i inicijativu protiv rada i iznajmljivanja na crno, za uređenje tržišta transfera i organiziranih putovanja te za veću zaštitu emitivnih agencija. 

Inicijativa UHPA-e koja će zasigurno naići na odjek jest potpuno reguliranje segmenta organizacije putovanja, po kojemu se tim poslom - ako dalje prodaje aranžmane - neće smjeti baviti nitko osim licenciranih turističkih agencija, pa ni škole, sindikati, autobuseri, tvrtke...