RIJEČ STRUČNJAKA:

'Riječ je o žalopojkama poreznika, Modrić nije napravio grešku'

07.12.2016 u 18:20

Bionic
Reading

Astronomske zarade sportaša često se nađu pod povećalom poreznika, ali malo je slučajeva u kojima su poreznici uspjeli dokazati utaju poreza. Hoće li i tako biti i s najnovijom međunarodnom aferom u koju je uključen i najbolji hrvatski nogometaš Luka Modrić, kojega španjolske porezne vlasti sumnjiče zbog mogućih utaja poreza u 2013. i 2014. godine?

Porezni stručnjak Vlado Brkanić smatra da je riječ o 'legalnoj evaziji' te da će španjolski poreznici teško dokazati nezakonitosti.

'Meni se čini da se radi o žalopojkama poreznika nezadovoljnih činjenicom da su igrači pronašli načine kako da dio svojih prihoda lociraju u zemlje u kojima se plaćaju manji porezi. Kad uvedete goleme progresivne poreze, onda ljudi iz tog pakla želi pobjeći', ističe Brkanić.

Podsjetimo, prema izvještaju 'Football Leaksa' Modrić je nakon prelaska iz Tottenhama u Real Madrid 2012. u Luxemburgu osnovao tvrtku Ivano S.a.r.l. na koju je prenio komercijalna prava na korištenje svog imena u marketinške svrhe, kako bi izbjegao plaćanje poreza po stopi od 30 posto.

Premda Real tvrdi da je prilikom isplate prihoda od sponzorskih ugovora odbijao poreze prema zakonskim propisima koji su bili na snazi, španjolski poreznici sumnjaju da Modrić nije prijavio sve prihode od komercijalnih prava.

Brkanić ne vjeruje da je Modrić napravio propust jer je koristio isti model isplata kao drugi igrači, a taj model predložio mu je matični klub Real.

'Klubovi angažiraju vrsne revizore i porezne savjetnike koji znaju što se smije, a što ne smije. U Europskoj uniji svatko može osnovati firmu i prenijeti prava na dobitke ili koristi na temelju obavljenih usluga korištenja imena (image rights). Stoga ne vjerujem da je neka greška napravljena', zaključuje Brkanić.


Kada je pak riječ o oporezivanju prihoda sportaša u Hrvatskoj, Brkić ističe da stranci koji u Hrvatskoj ostvaruju prihode od komercijalnih prava mogu plaćati porez po odbitku po relativno niskoj stopi od 15 posto.

Međutim, Brkanić upozorava da je Marićevom poreznom reformom otežan položaj većine sportaša koji žive isključivo od svoga rada. Kao i kulturnjaci i autori, sportaši će od iduće godine na svoje honorare morati plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Usto, ukupan prihod sportaša podlijegat će tzv. sintetičkom oporezivanju pa će dio njih ući u viši porezni razred, što znači da će morati platiti dodatni porez na temelju godišnje porezne prijave.