S 2,3 NA 2,7 POSTO

Analitičari PBZ-a korigirali su na više svoju prognozu rasta BDP-a

05.12.2016 u 12:31

Bionic
Reading

Analitičari Privredne banka Zagreb (PBZ) korigirali su na više svoju prognozu rasta hrvatskog gospodarstva u ovoj godini s 2,3 posto, koliko su očekivali krajem rujna, na 2,7 posto, uz najavu da će na više revidirati i svoje prognoze za 2017. godinu

U svojim Tjednim analizama, analitičari PBZ-a podsjećaju da je prošlog tjedna objavljena prva procjena Državnog zavoda za statistiku o realnom rastu tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem ovogodišnjem tromjesečju za 2,9 posto prema istom kvartalu 2015. godine.

'To je u skladu s našim očekivanjem da će rast iznositi oko 3 posto i predstavlja nastavak pozitivnih trendova iz prethodna dva tromjesečja u kojima je stopa rasta iznosila 2,7 odnosno 2,8 posto', navode iz PBZ-a.

Prema desezoniranim podacima, BDP je u odnosu na drugo tromjesečje zabilježio rast od 1,7 posto, što je, podsjećaju iz PBZ-a, najveći međukvartalni rast zabilježen još od prvog tromjesečja 2008. godine.

Promatrano prema rashodnoj metodi, osobna potrošnja bilježi međugodišnji realni rast od 3,4 posto, također najsnažniji još od prvog kvartala 2008., dok državna potrošnja bilježi realni rast od 2,1 posto.

Investicije su, pak, rasle za 2,9 posto, što predstavlja usporavanje u odnosu na prethodna dva tromjesečja, u kojima je rast investicija bio na razini 4,3 i 6,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Izvoz roba i usluga istodobno bilježi rast od 6,3 posto, pri čemu je izvoz roba rastao za 2,4 posto, a usluga za 7,4 posto, što je u skladu s trendovima na koje su ukazivali pokazatelji fizičkih kretanja u turističkoj sezoni.

Istovremeno, uvoz roba i usluga bilježi rast od 6 posto, pri čemu je uvoz roba rastao 4,9 posto, a usluga 11,1 posto prema istom lanjskom kvartalu. Tako je pozitivan doprinos neto inozemne potražnje ukupnom rastu BDP-a iznosio 1,4 postotna boda, navode iz PBZ-a te ističu kako očekuju da će se pozitivna kretanja nastaviti i do kraja ove godine

'Očekujemo da će posljednje ovogodišnje tromjesečje zaokružiti cjelogodišnja pozitivna kretanja, na što ukazuju i do sada objavljeni podaci po kojima je industrijska proizvodnja u listopadu zabilježila rast od 1,8 posto na godišnjoj razini, dok je realni rast trgovine na malo u listopadu ubrzao na 5,3 posto', navode iz PBZ-a.

Stoga procjenjuju da će na razini godine realni rast BDP-a iznositi oko 2,7 posto.

'Sukladno reviziji očekivane stope rasta za 2016. godinu te ocjeni da će naša najveća izvozna tržišta nastaviti rasti sličnim tempom kao i u ovoj godini, te procijenjenim pozitivnim učincima porezne reforme ali i prema Smjernicama fiskalne politike temeljenom na rastu državne potrošnje, naša procjena rasta u 2017. godini očekivano će biti revidirana na više u smjeru procijenjene stope rasta za 2016. godinu', zaključuje se u Tjednim analizama PBZ-a.

U posljednjim makroekonomskim prognozama, objavljenima u rujnu, u PBZ-u su očekivali da će stopa rasta hrvatskog gospodarstva, nakon 2,3 posto u ovoj godini, 2017. usporiti na 2,1 posto. Slijedeće prognoze iz PBZ-a najavljuju za sredinu prosinca.