POBUNA U DEŽELI

Slovenski stomatolozi uzeli na zub prvog hrvatskog zubara

05.12.2016 u 22:17

Bionic
Reading

Slovenski zubari digli su se na noge nakon što je njihova najveća zdravstvena osiguravajuća kuća Vzajemna sklopila ekskluzivan posao s hrvatskom stomatološkom poliklinikom Ars Salutaris, čiji je suvlasnik Hrvoje Pezo, prvi čovjek Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM)

Ljubljanska Vzajemna jedna je od tri osiguravajuće kuće, uz Triglav zdravstveno i Adriatica Slovenica, koje nude dopunsko zdravstveno osiguranje u Sloveniji.

Napisali protestno pismo

Vzajemna drži najveći komad tržišnog kolača, a nedavno je izišla s novim proizvodom, specijaliziranim stomatološkim osiguranjem. Kao svog jedinog partnera izabrala je polikliniku Ars Salutaris iz Zagreba, što je razbjesnilo slovenske zubare.

Stomatološki odbor Zdravstvene komore Slovenije, pišu tamošnji mediji, poslao je protestno pismo predsjedniku Uprave Vzajemne Alešu Mikelnu, u kojem ga prozivaju za nekorektnu praksu jer je odabrao samo jednu polikliniku i to onu izvan Slovenije.

'Odbor ne može ostati ravnodušan na takav proizvod jer smatramo da ne ide u korist vaših osiguranika, za premiju koju plaćaju, to da sklopite ekskluzivan ugovor samo s jednom (stranom) poliklinikom. Nevjerojatno je i poslovno nekorektno to da ste uz oko 650 domaćih stomatologa, dugogodišnjih partnera Vzajemne, izabrali upravo stomatologa iz Hrvatske', ističe se u pismu.

Slovenski zubari su pozvali šefa osiguravajuće kuće da privremeno makne iz svoje ponude specijalizirano stomatološko osiguranje te da s njima održi sastanak na kojem bi se razgovaralo o povećanju broja partnera. Ako se on ogluši na to, zatražit će pomoć agencija za tržišno natjecanje te za nadzor osiguranja.


Ars Salutaris je treća poliklinika po prihodima u Hrvatskoj

Iz Vzajemne su im odgovorili da su od hrvatske poliklinike tražili jamstvo kvalitete materijala i usluge te da njihov novi proizvod ne ugrožava fer natjecanje na domaćem privatnom stomatološkom tržištu jer su mnogi Slovenci i dosad išli južnim susjedima.

Uz to su hladno poručili stomatolozima da će u slučaju rasta potražnje za novom uslugom povećati broj svojih partnera.

'Klinika s kojom surađujemo jedna je od najboljih u Hrvatskoj. Njen suvlasnik je predsjednik njihove komore stomatologa, dok je drugi suvlasnik profesor na Stomatološkom fakultetu', istaknuli su iz Vzajemne.

Na čelu Ars Salutarisa su Hrvoje Pezo i Robert Ćelić. Pezo je predsjednik Hrvatske komore dentalne medicine (HKDM) od 2010., dok je Ćelić izvanredni profesor na Zavodu za mobilnu protetiku zagrebačkog Stomatološkog fakulteta

Polikliniku su osnovali 2009. i ona je, gledano po prihodima, treća najveća privatna stomatološka klinika u Hrvatskoj. Prošle godine su imali promet od 24,3 milijuna kuna uz dobit od 1,5 milijuna kuna.

Pokušali smo od vodstva Ars Salutarisa dobiti komentar na buru koju su digli među slovenskim zubarima, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovore.

Ključne financijske pokazatelje za polikliniku Ars Salutaris pogledajte na Transparentno.hr.