INTERNETSKE PREVARE

HUB: Čuvajte se lažnih oglasa za online kupnju brendirane robe

18.11.2016 u 10:03

Bionic
Reading

Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na pojavu lažnih stranica za online kupnju koje služe za krađu osobnih podataka i zlouporabu kreditnih kartica

U posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža pojavili su se oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) - 'HOT SALE', '80% OFF', 'Discount Sale' i slično, obavještavaju iz HUB-a.

Otvaranjem poveznice (linka) od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima http, umjesto https.

U HUP-u ističu da je riječ o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, a kupci ne dobivaju robu za koju misle da su je naručili. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje u drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu izvršili.

Upozoravaju se kupci da pri kupnji na internetu obavezno sami upisuju web adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica s drugih web stranica, te da prije unošenja kartičnih podataka obavezno provjere radi li se o sigurnim internetskim stranicama i tako izbjegnu troškove za transakcije koje nisu izvršili.

Više informacija o mogućnostima zaštite na internetu možete pronaći i na specijaliziranoj internetskoj stranici www.sigurnostnainternetu.hr