TPORTALOVI KALKULATORI

Izračunajte koliko će vam porasti plaće, honorari i mirovine nakon 1. siječnja

28.12.2016 u 10:44

Bionic
Reading

Aktualna porezna reforma donosi značajne promjene u oporezivanju dohodaka. Kako će te promjene odraziti na vaše plaće, honorare i mirovine, provjerite na tportalovim kalkulatorima

Kod oporezivanja plaća povećava se porezni odbitak, smanjuje se najviša porezna stopa i mijenjaju porezni razredi. Također, povećavaju se koeficijenti za djecu i uzdržavane članove.

Prema izračunima Ministarstva financija, ovim poreznim izmjenama dodatnih 550 do 560 tisuća zaposlenih neće biti obuhvaćeno plaćanjem poreza na dohodak, a idućih 330 tisuća imat će umanjenje svoje porezne obveze za 90 posto.

Evo što se sve mijenja kod oporezivanja plaća:

Osobni odbitak povećava se s 2.600 kn na 3.800 kn.
Osnovica za uzdržavane članove i djecu smanjuje se s 2.600 kn na 2.500 kn.
•Povećavaju se koeficijenti za djecu
- za 1. dijete s 0,5 na 0,7,
- za 2. dijete s 0,7 na 1,
- za 3. dijete s 1 na 1,4 itd.

•Povećavaju se koeficijenti za uzdržavane članove (s 0,5 na 0,7).
•Mijenjaju se porezni razredi za stope poreza:
- 24% - osnovica 17.500,00 kn (0 kn - 17.500 kn),
- 36% - osnovica sve više od 17.500,00 kn.

OVDJE PROVJERITE SVOJU PLAĆU

Koliko će vam porasti plaća nakon najavljenih poreznih izmjena? Provjerite na INFORMATIVNOM KALKULATORU


Porezna reforma donosi i značajne promjene honorarcima, kojima je povremeni rad na ugovor o djelu jedini ili dodatan izvor prihoda. Kako bi se smanjile razlike u poreznom opterećenju drugog dohotka, ubuduće će se više opteretiti umjetnički i autorski honorari te sportske naknade, a smanjiti davanja na ostale vrste prihoda po ugovorima o djelu.

Evo što se konkretno mijenja kod obračuna davanja na drugi dohodak:

• Porez će se obračunavati po stopi od 24 posto (trenutačno je 25 posto).
Neće biti izuzeća obračuna doprinosa (trenutačno se doprinosi ne obračunavaju za umirovljenike, autorske i umjetničke honorare, naknade za sportske suce i delegate).
Paušalni izdatak (neoporezivi iznos primitka) za autorske naknade ostaje 30 posto, a za umjetničke naknade 55 posto.
Doprinosi za zdravstveno osiguranje umanjuje se s 15 posto na 7,5 posto.
Doprinosi za mirovinsko osiguranje umanjuju se s 20 posto na 10 posto (MIO 1. stup - 7,5 posto, MIO 2. stup - 2,5 posto)

OVDJE PROVJERITE SVOJ HONORAR

Koliko će vam porasti ili pasti honorar nakon najavljenih poreznih izmjena? Kliknite na INFORMATIVNI KALKULATOR


Pored navedenih izmjena, honorarce će zahvatiti i tzv. sintetičko oporezivanje dohotka. To znači da će se prihodi od drugog dohotka ubuduće pribrajati plaćama i oporezivati kao osnovni dohodak.

Dio honoraraca kojima godišnji honorari prelaze peterostruki iznos osnovice osobnog odbitka zbog toga će u konačnici ući u viši porezni razred i morati po godišnjoj prijavi platiti dodatni porez.

Rastu visoke mirovine

Koristi od porezne reforme imat će i umirovljenici, ali samo oni s visokim mirovinama, koji će ubuduće plaćati manje poreza. Mirovine će se i dalje oporezivati na isti način kao plaće, ali će se porezna obveza u konačnici umanjiti za 50 posto.

Dakle, na oporezivu osnovicu iznad 3.800 kuna svi umirovljenici plaćat će porez po stopi od 24 posto do visine od 17.500 kuna te po stopi od 36 posto iznad te svote pri čemu će ukupni obračunati porez biti umanjen za 50 posto

Promjene će osjetiti samo umirovljenici s mirovinama višim od 6.000 kuna. Tako će, primjerice, umirovljeniku sa 6.500 kuna mirovine, koji živi u Zagrebu i nema uzdržavane članove mirovina porasti za 47 kuna.

Koliko će vam porasti mirovina nakon najavljenih poreznih izmjena?

Provjerite na INFORMATIVNOM KALKULATORU:



Najveće koristi od porezne reforme imat će umirovljenici s inozemnim mirovinama, koji porez plaćaju u Hrvatskoj, s obzirom na to da njihove mirovine u pravilu znatno odskaču od hrvatskog prosjeka.