TPORTALOV KALKULATOR

Izračunajte koliki će vam biti honorari nakon Marićeve reforme

11.11.2016 u 06:53

Bionic
Reading

Porezna reforma, koja kreće od 1. siječnja 2017. donosi značajne promjene honorarcima, kojima je povremeni rad na ugovor o djelu jedini ili dodatni izvor prihoda. Nekima će se honorari smanjiti zbog uvođenja dodatnih davanja, a nekima će se zbog rasterećenja povećati. Tportal je pripremio informativni kalkulator pomoću kojega možete izračunati bruto i neto prihode za sve oblike drugog dohotka nakon stupanja na snagu predloženih promjena

Prema podacima Porezne uprave, lani je u Hrvatskoj 361.968 građana ostvarilo drugi dohodak koji im je bio jedini ili dodatni izvor prihoda. Pritom je većina honorarca, uz porez na dohodak, plaćala i doprinose, i to po istim stopama kao zaposleni (20 posto za mirovinsko i 15 posto za zdravstveno osiguranje). U isto vrijeme umjetnici, autori i sportski djelatnici bili su oslobođeni plaćanja doprinosa, a porez na dohodak mogli su umanjiti za priznate troškove.

Najavljenim izmjenama smanjit će se razlike u poreznom opterećenju drugog dohotka što znači da će se ubuduće više opteretiti umjetnički i autorski honorari te sportske naknade, a smanjiti davanja na ostale vrste prihoda po ugovorima o djelu.

Evo što se konkretno mijenja kod obračuna davanja na drugi dohodak:

Porez će se obračunavati po stopi od 24 posto (trenutačno je 25 posto)
Neće biti izuzeća obračuna doprinosa (trenutačno se doprinosi ne obračunavaju za umirovljenike, autorske i umjetničke honorare, naknade za sportske suce i delegate)
Paušalni izdatak (neoporezivi iznos primitka) za autorske naknade ostaje 30 posto, a za umjetničke naknade 55 posto
Doprinosi za zdravstveno osiguranje umanjuje se s 15 posto na 7,5 posto
Doprinosi za mirovinsko osiguranje umanjuju se s 20 posto na 10 posto (MIO 1. stup - 7,5 posto, MIO 2. stup - 2,5 posto).

OVDJE PROVJERITE SVOJ HONORAR

Koliko će vam porasti ili pasti honorar nakon najavljenih poreznih izmjena? Kliknite na INFORMATIVNI KALKULATOR koji je izradio tportal u suradnji s portalom Isplate.info.


Primjerice, trgovački putnik ili prevoditelj s prebivalištem u Zagrebu, koji je dosad na bruto honorar od 1.000 kuna dobio neto 600 kuna, ubuduće će dobiti 684 kune, dakle 84 kune više.

S druge strane, novinar ili književnik koji živi od autorskog honorara na tisuću kuna bruto prihoda, umjesto dosadašnjih 825 kuna neto isplate, dobit će 778,80 kuna, dakle 46,20 kuna manje.

Treba naglasiti da projicirano smanjenje odnosno povećanja neto honorara vrijedi uz pretpostavku da ukupni trošak rada (bruto honorar) ostaje isti kao dosad.

Međutim, ako je s poslodavcem dogovoren fiksni neto honorar, tada se on neće mijenjati, a ovisno o vrsti posla, smanjit će se ili povećati ukupni trošak za poslodavca.

Dio honoraraca ulazi u viši porezni razred

Pored navedenih izmjena, honorarce će zahvatiti i tzv. sintetičko oporezivanje dohotka. To znači da će se prihodi od drugog dohotka ubuduće pribrajati plaćama i oporezivati kao osnovni dohodak.

Dio honoraraca s višim prihodima, koji povremene poslove obavljaju uz stalno zaposlenje, zbog toga će u konačnici ući u viši porezni razred i morati po godišnjoj prijavi platiti dodatni porez.

A koliko će vam porasti plaća nakon najavljenih poreznih izmjena pogledajte ovdje.