TRŽIŠTE RADA

U rujnu stopa registrirane nezaposlenosti zadržana na 13,1 posto

26.10.2016 u 09:02

Bionic
Reading

Prema prvim podacima za rujan, stopa registrirane nezaposlenosti zadržala se na razini iz kolovoza od 13,1 posto. Na godišnjoj razini stopa nezaposlenosti smanjila se za 2,4 postotna boda potvrđujući nastavak trenda poboljšanja ovog pokazatelja koji se prema novoj metodologiji prati od siječnja prošle godine

Posljedica povoljnijih kretanja vjerojatno je i multiplikativan učinak izvanredne turističke sezone koji je donio pozitivno prelijevanje na ostatak gospodarstva. Na potonje ukazuju i posljednji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o kretanju broja nezaposlenih osoba koji se u rujnu spustio na 211.827 što je ujedno i najniži broj registriranih nezaposlenih od kolovoza 2008. godine.

Uz godišnje smanjenje broja nezaposlenih osoba i 30. mjesec za redom iznenađuje podatak da je i u odnosu na prethodni mjesec broj nezaposlenih osoba smanjen. Naime, obzirom na izraženu sezonalnost u zapošljavanju rujan je obično mjesec koji obilježava povratak sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih. Iako s jedne strane ohrabrujući podatak, ipak u cijelosti nije odraz strukturnih poboljšanja na hrvatskom tržištu rada.

Naime, trend pada broja nezaposlenih na godišnjoj razini koji neprekidno datira od travnja 2014. godine dijelom je potpomognut i drugim čimbenicima osim zapošljavanja. Naime, kroz mjere aktivne politike zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa tj. stručnog osposobljavanja na godinu dana (koje je zaslužno i za veći rast zaposlenosti), padu broja nezaposlenih osoba doprinijeli su i izlasci iz evidencije nezaposlenih koji nisu uzrokovani zapošljavanjem (poput brisanja iz evidencije zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, ili zbog izlaza iz radne snage i sl.).

Osim toga, prisutne negativne migracijske trendove koji još više produbljuju strukturne demografske slabosti potvrđuju i posljednji podaci HZZ-a. Tako je u prvih devet mjeseci ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 3.878 tisuća što je 4,8 posto više nego u istom razdoblju lani.

Stagnacija stope nezaposlenosti u rujnu ukazuje na jenjavanje zapošljavanja odražavajući kraj glavne turističke sezone. Posljedično, tijekom narednih mjeseci analitičari Raiffeisen banke očekuju pogoršanje pokazatelja na hrvatskom tržištu rada koje i dalje obilježava izrazita sezonalnost, razmjerno visoka stopa nezaposlenosti i niska stopa zaposlenosti (posebice među mladima).

Štoviše, u nastavku jesenskih mjeseci očekuju povratak dijela sezonskih radnika u evidenciju HZZ-a, a time i nadolazeća pogoršanja u statistici broja zaposlenih odnosno nezaposlenih. Ipak, na razini cijele 2016. godine prosječna stopa registrirane nezaposlenosti bit će niža u usporedbi s prethodnom godinom.