TRŽIŠTE KAPITALA

Na burzi u utorak najlikvidnija bila dionica Atlantske plovidbe

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je ozbiljnije krenulo u sezonu kvartalnih izvještaja, koji su ovaj tjedan glavni pokretači kretanja cijena dionica. Jučer su svoje rezultate objavili niz kompanija poput Adrisa, Maistre, HPB-a, Podravke, Jadroagenta te su njihove dionice bile pod lupom investitora

Dionički indeksi dan su zaključili u zelenom teritoriju, pri čemu su CROBEX i CROBEX10 ojačali 0,3 posto i 0,2 posto. Likvidnost je nešto oslabila u odnosu na prošli tjedan, gdje je jučer prikupljeno oko 9,2 milijuna kuna dioničkog prometa. Dva su milijunaša bila u trgovanju, pri čemu je najlikvidnija bila dionica Atlantske plovidbe, koja nastavlja biti u fokusu investitora, te je jučer na 1,7 milijuna kuna prometa porasla 2,2 posto. Po prometu slijedi dionica Valamar Riviere, koja je na 1,5 milijuna kuna prometa oslabila 1 posto.

Dionica Podravke je jučer prikupila oko 860 tisuća kuna prometa, nakon što je tijekom dana objavila kvartalne rezultate, te joj je cijena ojačala blagih 0,4 posto. Od dobitnika svakako vrijedi izdvojiti inače slabo likvidnu dionicu Tekstiprometa, koja je jučer na 135 tisuća kuna prometa skočila 21 posto, ali i dionicu HPB-a, koja je nakon kvartalnog skoka dobit na 56 milijuna kuna, zabilježila skok cijene od 7,5 posto.

U stopu je prati dionica Uljanik plovidbe s porastom cijene od 7,3 posto, dok su cijene dionica Agrokorovih kompanija Belja i Zvijezde ojačale 4 posto i 3,3 posto. Na strani gubitnika, vrijedi izdvojiti dionicu Ilirije, koja je potonula 21 posto, na 1,100 kuna, pri oko 120 tisuća kuna prometa, a slabe izvedbe su imale i dionice Jadroagenta, Zagrebačke burze i Peveca, koje su izgubile na vrijednosti redom 8,8 posto, 2,6 posto i 2,4 posto.

Dobitnik dana: Tekstilpromet 21,14% 315,00

Gubitnik dana: Ilirija -21,43% 1100,00

Crobex +0,27% 1.966,10

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE.