SUNCE, MORE I GUSJENICE

Ratni veterani u ofenzivi: Tenkovima ćemo voziti turiste

21.10.2016 u 11:47

  • +8

Vojni turistički park

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Tenkisti Hrvatske Vojske

Bionic
Reading

Tenkovima su branili Hrvatsku, a sada žele tenkove pretvoriti u turističku atrakciju. Veterani okupljeni u Zadruzi Tenkisti Hrvatske vojske planiraju na napuštenom poligonu bivše JNA nedaleko od Benkovca izgraditi – tenkodrom, poligon za turističku vožnju tenkova. Trenutačno rade studiju isplativosti, vrijednost projekta procjenjuju na oko 10 milijuna eura, a sve žele financirati novcem iz europskih fondova

Ideja o pokretanju turističkog biznisa rodila se prije tri godine za vrijeme udruživanja desetak udruga tenkista iz cijele Hrvatske u krovnu Zajednicu veterana oklopno mehaniziranih postrojbi HV-a (VOMP HV). Otvorena je tada i njihova stranica na Facebooku, a narednu godinu i web-stranica.

'Interes je za stranicu bio golem jer se uglavnom radi o sadržajima iz Domovinskog rata. Posjećivali su nas i tenkisti iz drugih europskih zemalja koji imaju tenkodrome. Kad smo to vidjeli, odlučili smo pokušati napraviti isto. Svi kažu kako je ideja vrhunska', ističe Mario Franić, koordinator Zajednice VOMP HV-a.

Tenkisti veterani nakon toga nisu puno mudrovali već su zasukali rukave i krenuli na posao. Povezali su se s Tihomirom Marasom, arhitektom i ratnim veteranom iz Vinkovaca koji je izradio idejni projekt.

Najveći vojni tematski park u Europi

Njegova je vizija ta da na parceli od 110 hektara nikne najveći vojni tematski park u Europi. Osim vožnje tenkom, turistima bi se nudio paintball, adrenalinski park i streljana. U planu je i šatorsko naselje u kojem bi posjetitelji boravili više dana živeći prema vojničkim pravilima. U jednom dijelu parka bio bi muzej na otvorenome i multimedijalni zatvoreni muzej o Domovinskom ratu.

Turistima bi na raspolaganju bio hotel s tri zvjezdice i 150 ležajeva, a u samom kampu radilo bi više od 100 djelatnika.

'Želimo zaposliti što više ljudi i da cijela priča bude samoodrživa. Naravno, nadamo se i zaradi, od čega bismo financirali sve aktivnosti naše zajednice veterana koja je nositelj autorskih prava. Želimo rasteretiti državni proračun svojim radom, a i doprinijeti njegovu punjenju', naglašava Franić.

Park bi bio otvoren tijekom cijele godine, a da čitava priča drži vodu, dokazuju slični, ali daleko manji vojni tematski parkovi (na oko 45 hektara) u Njemačkoj, Mađarskoj i Češkoj. Neki od njih uspješno rade više od 20 godina.

Najatraktivniji dio vojnog parka svakako su tenkovi. Prema idejnom projektu tenkodrom kod Benkovca posjetiteljima bi nudio vožnju u četiri tenka T-55 te četiri vojna transportera BVP M80 i BTR-50.

'Pokušat ćemo nabaviti rashodovane tenkove HV-a koje bismo obnovili i prilagodili našim potrebama', kaže Franić.



Cijene će biti prilagođene hrvatskom džepu

U europskim vojnim parkovima pola sata vožnje u 40-tonskoj čeličnoj grdosiji za jednu osobu košta oko 130 eura. Vožnja u transporteru je oko 90 eura. Ako želite sami voziti tenk, cijena skače na čak 500 eura.

'Svjesni smo toga da to nisu cijene primjerene hrvatskom džepu. Kod nas će biti niže. Osim toga govorimo o pojedinačnoj cijeni. Za grupe, naravno, to će biti još jeftinije', objašnjava Franić.

Na prvom mjestu, dodaje, bit će briga o sigurnosti. Turiste će voziti licencirani vozači, a osim njega u tenku će biti još jedna službena osoba koja će paziti na putnike. Veterani razmišljaju i o tome da blokiraju tenkovske kupole kako bi se turisti bez ikakve opasnosti mogli voziti na njemu. U središtu tenkodroma nalazit će se kontrolni toranj iz kojeg će se koordinirati svim vozilima.

Na žalost po one željne pucanja, iz tenkova se neće moći ispaljivati granate jer će im cijevi biti neupotrebljive.

Nositelj je projekta Zadruga Tenkisti Hrvatske vojske osnovana u srpnju ove godine. Trenutačno broji devet zadrugara, među kojima je i Franić, a još 30-ak veterana čeka da im se pridruže. Inače, Zajednica VOMP HV kroz svoje udruge članice ima više od 2.000 članova.

Radi se studija isplativosti - vrijednost projekta oko 10 milijuna eura

Za svoj projekt tenkisti su dobili potporu lokalnih vlasti te bi u studenom ove godine trebala ići izmjena GUP-a Grada Benkovca. Kako je riječ o državnom zemljištu, nužno je to da Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) raspiše natječaj za koncesiju.

'U kontaktu smo s ljudima iz DUUDI-ja i nadamo se da će natječaj biti raspisan što prije. Ne tražimo nikakve povlastice. Moguće je da se za to zemljište javi i netko drugi. Ako ne prođemo na natječaju, što su gotovo nikakve mogućnosti, a i realno bi bilo da nam netko drugi ne dira u našu odabranu lokaciju jer smo do sada prilično puno uložili, tražit ćemo druga rješenja. Preozbiljno smo ušli u čitav projekt da bismo od njega tako lako odustali', ističe Franić.

Trenutačno rade studiju isplativosti te na ostaloj dokumentaciji potrebnoj za kandidiranje za sredstva europskih fondova. Vrijednost projekta procijenili su na oko 10 milijuna eura. Podršku i pomoć u Bruxellesu obećala im je naša zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić

'Javili su nam se brojni domaći i strani privatni investitori koji žele investirati svoj novac u naš projekt, ali te nas ponude ne zanimaju. Nadamo se kako ćemo sve moći financirati novcem iz EU fondova. Od države ne tražimo nikakva ulaganja, samo neka administracija bude brza i efikasna. Kad smo krenuli o ovaj projekt, dogovorili smo se da ako naiđemo na neke prepreke, nećemo nikog prozivati ili s nekim ratovati. Mi imamo svoj cilj i do njega ćemo doći bilo lakšim ili težim putem', zaključio je Franić.