EVO I ZAŠTO

Prvi put od rata: Hrvatski izvoz manji od uvoza iz Srbije

23.09.2016 u 14:12

Bionic
Reading

Prema podacima srbijanskog Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u srpnju ove godine prvi put od završetka Domovinskog rata u Hrvatskoj ostvarila višak u robnoj razmjeni s njom

Hrvatska prednost u trgovini polagano ali sigurno topi se već nekoliko godina, a podaci za srpanj otkrivaju: u Srbiju smo u prvih sedam mjeseci izvezli robe u vrijednosti od 244 milijuna eura, a uvezli 256 milijuna eura, što je jednako manjku od 12 milijuna eura.

Državni zavod za statistiku još nema podatke za srpanj, već samo do lipnja, u kojem smo bili u plusu za 45 milijuna eura.

Darinko Bago, šef udruge Hrvatski izvoznici nije iznađen ovim trendom i napominje kako je prije dvije godine rekao kako će Hrvatska imati trgovinski deficit s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom zbog uvoza hrane.

'Riječ je o tome da se posljednjih četiri, pet godina sustavno ne radi na afirmaciji izvoza i smanjenju uvoza. Naši poljoprivredni proizvodi, od mlijeka nadalje devastirani su, pa je normalno da se uvozi iz tih zemalja', rekao je Bago za tportal.

Bago je obrazložio kako je Srbija u nekim elementima jak proizvođač te vodi brigu o svojem izvozu.

'Mi jačamo u uvozu i izvozu jer sve više uvozimo iz EU-a pa izvozimo u susjedne zemlje. Jasno, tu je novostvorena vrijednost jako mala, zaostajemo po kvaliteti izvoza', rekao je.

Dodaje kako ne možemo zanemariti činjenicu da je Hrvatskoj nestalo nekoliko desetaka tisuća gospodarstava koja su proizvodila mlijeko. To mlijeko sada treba uvesti, no nije to samo pitanje mlijeka - jer više nema ni ostalih, složenih mliječnih proizvoda.

'Slika je sve u svemu jako problematična. Tu je i priča i rastu turizma. Većina je turista u privatnom smještaju i to su ljudi koji kod nas kupuju uvoznu robu. Oporavka potrošnje kod nas nema jer troše stranci, a mi zapravo radimo za susjedne zemlje', zaključio je Bago.

Kako se iz Srbije ponajviše uvozi hrana, valja napomenuti da na rast uvoza utjecaj ima i solidna turistička sezona: velika potrošnja na Jadranu mora se namiriti pa domaće kompanije sve više računaju na robu iz susjedne nam zemlje.

Promatrano po pojedinim zemljama, Srbija ima robni višak u razmjeni s Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Makedonijom, a velike deficite ima u razmjeni s Kinom (zbog uvoza mobitela i laptopa) te Rusijom zbog uvoza plina.