SOLIDNO UBRZANJE

DZS: Gospodarski rast iznad prosjeka u EU

31.08.2016 u 14:32

Bionic
Reading

Rast hrvatskog gospodarstva u drugom tromjesečju ove godine premašio je prosječni rast u 28 zemalja članica Europske unije na godišnjoj i tromjesečnoj razini, istaknuto je u srijedu na konferenciji za novinare u Državnom zavodu za statistiku (DZS)

Prema prvim procjenama DZS-a za drugo tromjesečje BDP je realno porastao za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prošle godine, odnosno za 2 posto prema sezonski prilagođenim podacima. U odnosu na prvo tromjesečje sezonski prilagođeni BDP realno je bio veći 0,6 posto.

U zemljama EU-a prosječni rast u drugom tromjesečju iznosio je 1,8 posto na godišnjoj razini prema sezonski prilagođenim podacima, a u Hrvatskoj 2 posto. Najveći rast je u drugom tromjesečju zabilježila Rumunjska, od 5,9 posto, dok je negativnu stopu rasta zabilježila samo Grčka, od 0,7 posto

U odnosu na prethodno tromjesečje, pak, prosječni rast u zemlja EU-a iznosio je 0,4 posto, dok je u Hrvatskoj dosegnuo 0,6 posto. I na tromjesečnoj razini Rumunjska je ostvarila najveći rast, od 1,5 posto, a slijedi Mađarska s 1,1 posto, dok su Austrija, Francuska i Italija imale nepromijenjene stope u odnosu na prošlo tromjesečje.

'Glavni uzrok rasta hrvatskog BDP-a je pojačana potrošnja kućanstava, zatim rast izvoza, koji je bio nego slabiji nego ranije ali i dalje najznačajnija komponenta hrvatskog gospodarstva te neočekivani porast državne potrošnje. Investicije također rastu već četvrto tromjesečje zaredom dosegnuvši stopu rasta od 6,3 posto', istaknuo je ravnatelj DZS-a Marko Krištof, dodavši da BDP kontinuirano raste od 2014. godine i prema originalnim i prema sezonski prilagođenim podacima.

Dodao je da je potrošnja države porasla za 2,6 posto, s tim da su izdaci za zaposlene, odnosno za djelatnosti javne uprave, obrazovanja i zdravstva uvećani 0,8 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava - za 3 posto.

Rast izvoza roba i usluga u tom je razdoblju dosegnuo 4,1 posto, usporivši s u prvom tromjesečju zabilježene stope rasta od 7,1 posto.

Prema proizvodnoj metodi, naveo je Krištof, najveći doprinos je, kao i u prethodnom razdoblju, zabilježen u djelatnosti prerađivačke industrije, koja doduše o posljednje vrijeme pokazuje nešto slabije stope rasta nego ranije ali je i dalje najveća. Slijedi trgovina, koja se iskazuje zajedno s ugostiteljstvom, turizmom i prijevozom, koja je u drugom tromjesečju porasla za 3,3 posto. Ohrabruje i značajan rast u građevinarstvu, od 4,3 posto u drugom tromjesečju, naveo je Krištof.

DZS će priopćenje s detaljnim podacima o BDP-u za drugo tromjesečje objaviti 7. rujna.