IZNAD OČEKIVANJA

BDP u drugom kvartalu porastao neočekivano snažnih 2,8 posto

31.08.2016 u 11:08

Bionic
Reading

Prema prvim podacima Državnog zavoda za statistiku, hrvatski BDP je u drugom tromjesečju ove godine porastao za 2,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani. To je znatno više od očekivanja makroekonomskih analitičara koji su u prosjeku procijenili da je gospodarstvo poraslo 2,3 posto

Prva procjena DZS-a pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2016. realno veći za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2015. Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,6 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2015. realno je veći za dva posto.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procijenilo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,1 do 2,5 posto.

Ovo je već sedmo tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to snažnije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,7 posto na godišnjoj razini.


Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju 2016. ostvaren je rastom izvoza roba i usluga. Pozitivan je bio i doprinos domaće potražnje, a među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je negativan. Porasle su i ostale najvažnije sastavnice BDP-a, pa je tako državna potrošnja porasla za 2,6 posto dok su bruto investicije u fiksni kapital skočile 6,3 posto

Tehnički ministar financija Zdravko Marić izjavio je da je rast BDP-a u skladu s očekivanjima analitičara te da su djelomice ispunjena i očekivanja Vlade za drugo tromjesečje.

'Uz stabilan i nešto malo usporen rast izvoza, u drugom tromjesečju je jako dobar rezultat polučila osobna potrošnja i, ono što jako ohrabruje, investicije', rekao je Marić. Napomenuo je pritom da investicije rastu preko šest posto u drugom tromjesečju.