NOGOMET I BIZNIS

Strabag novi generalni sponzor NK Osijek, gradit će se i novi stadion

29.08.2016 u 21:50

Bionic
Reading

Austrijski građevinski koncern Strabag postaje generalni sponzor Nogometnog kluba Osijek. Koliko će njihov ugovor s Osječanima biti vrijedan, za sada se službeno još ne izlazi u javnost, ali se procjenjuje na više milijuna. Potpisi na ugovore trebali bi se staviti za desetak dana

Uz nove vlasnike koji su u NK Osijek stigli ovoga proljeća, mađarskog građevinskog poduzetnika Lorinca Meszarosa, kojega mediji opisuju kao bliskog prijatelja aktualnog mađarskog premijera Viktora Orbana, i njegova hrvatskog partnera, Osječanina Ivana Meštrovića, osnivača i predsjednika tvrtke CityMail sa sjedištem u Dubaiju, krenut će se i u gradnju novoga stadiona.

'Strabag je definitivno glavni sponzor kluba. Višemilijunski ugovor trebao bi se potpisati za desetak dana. Točan iznos još ne znamo', odgovorio je za tportal direktor NK Osijek Igor Galić

Velike vijesti za Osječane prije nekoliko dana obznanio je i sam predsjednik kluba Ivan Meštrović uoči utakmice s Cibalijom: 'Inače ne govorim o stvarima dok se one apsolutno ne završe, ali u ovom slučaju mogu sa zadovoljstvom reći da privodimo kraju razgovore s budućim glavnim sponzorom. To će biti veliki austrijski građevinski koncern Strabag!', pohvalili su se i na službenim stranicama NK Osijek.

Osječki prvoligaš, koji je do ovoga proljeća bio na koljenima, sada raspolaže s povijesno najvećim proračunom. U njemu je 5,5 milijuna eura te bi se dolaskom Strabaga trebao itekako podebljati.


'Osim premierligaša u Engleskoj i još nekih uglednih europskih klubova, poput recimo PSG-a, ne znam za sličan primjer na našem kontinentu da se neki klub, poput našeg, financira sredstvima većim od 95 posto iz neke druge države. To je također naš veliki poslovni uspjeh. Trenutno smo na 5,5 milijuna eura kada je proračun u pitanju, to je ono što 'targetiramo', a javnost mora znati da to nije samo za naš prvoligaški pogon', prenose Meštrovićeve riječi na službenim stranicama osječkog prvoligaša.

Dok je Meszaros postao većinskim vlasnikom kluba koji drži 62 posto dionica, Meštrovićevih je 29,1. Ukupno su ih platili, s dijelom potraživanja iz predstečajne nagodbe, oko 650.000 kuna. U međuvremenu su riješili dug od milijun eura, a prilikom preuzimanja kluba dočekalo ih je još više od 12 milijuna kuna duga iz predstečajne nagodbe te po drugim stavkama.

'Imamo, također, ne baš male obveze iz predstečajne nagodbe koje moramo podmiriti. No da će klub biti stabilniji nego ranije, to smo već dokazali', poručio je Meštrović, nagovijestivši i gradnju novoga stadiona.


Pitanje rekonstrukcije popularnog Gradskog vrta provlači se već godinama. No s dolaskom novih vlasnika i ono se ponovno aktualiziralo. Do sada su napravljena dva projekta, ali niti jedan nije otišao dalje od računalne animacije. Prvi je pripreman, kako se ranije pisalo, u sklopu hrvatske i mađarske kandidature za Euro 2020., prema kojemu je kapacitet stadiona predviđao čak 33.000 navijača, dok je drugi predstavljen prije četiri godine s natkrivenim tribinama i kapacitetom od 15.000 gledatelja, a vrijedan je oko 15 milijuna eura.

'Plan je da na postojećem prostoru napravimo kamp sa sedam do deset terena i imamo svu infrastrukturu potrebnu za jedan europski klub. Postojećim GUP-om novi stadion je već predviđen na ovom mjestu. No tu je jedan problem - ima 10 do 15 kuća koje nas sprečavaju u tome. Ako se to riješi, ostajemo ovdje, a ako ne, moramo tražiti drugu lokaciju. Čekamo i ponudu za rušenje stadiona, što je također velika stavka jer to može koštati između dva i tri milijuna eura', objašnjava za tportal Galić.

Vlasnici su trenutno za opciju izgradnje novoga stadiona jer postojeći ne trpi preinake koje bi htjeli napraviti. Postojeći objekt je, kako su rekli, prometno izoliran, na zapadnoj tribini ne mogu napraviti nadstrešnicu kakvu žele, nemoguće je ukloniti istočne, sjeverne i južne tribine, niti približiti teren zapadnoj. Spremni su stoga razgovarati s vlasnicima zemljišnih čestica u okolici Gradskog vrta kako bi ih otkupili.