WALL STREET

Snažne oscilacije indeksa zbog mogućeg podizanja kamatnih stopa u SAD-u

27.08.2016 u 08:14

Bionic
Reading

Cijene dionica na Wall Streetu u petak su znatnije oscilirale između pozitivnog i negativnog područja, dok su investitori pokušavali procijeniti temeljem izjava Fedovih dužnosnika hoće li američka središnja banka već u rujnu podignuti kamatne stope ili će ipak još neko vrijeme ostaviti jeftin novac

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 53 boda ili 0,29 posto na 18.395 bodova, S&P 500 za 0,16 posto, na 2.169 bodova, dok je tehnološki Nasdaq ojačao 0,13 posto, na 5.218 bodova.

S&P je porastao nakon što je predsjednica Feda Janet Yellen izjavila da su osnažili argumenti za podizanje kamatnih stopa, no nije signalizirala kad bi Fed mogao povući taj porez.

Na redovitom godišnjem simpoziju globalnih središnjih banka u Jackson Holeu Yellen je poručila da se američko gospodarstvo bliži ciljevima Feda, a to su puna zaposlenosti i cjenovna stabilnost, no dodala je i da podizanje kamatnih stopa treba biti postupno.

Potom su cijene dionica su pale nakon što je potpredsjednik Feda Stanley Fischer izjavio kako je porasla mogućnost od podizanja kamatnih stopa već u rujnu. S&P je tako tijekom petka bio u plusu i do 0,7 posto, a potom u minusu i do 0,6 posto.

"Kada je Fischer sugerirao da je vjerojatnost od podizanja kamatnih stopa u rujnu mnogo veća nego se to dalo iščitati iz govora Yellen, to je zabrinulo investitore da će Fed poduzeti taj potez i prije nego se očekuje", kaže investicijska savjetnica Kate Warne, iz investicijskog društva Edward Jonesa.

Očekivanja investitora od podizanja kamatnih stopa u rujnu sada su ojačala, tako da 36 posto tržišnih sudionika očekuje taj potez na Fedovom zasjedanju idućega mjeseca, dok je samo dan ranije to očekivalo njih 21 posto.


Trgovci sada procjenjuju i vjerojatnost od podizanja kamatnih stopa u prosincu na 63,7 posto, s

dan ranije zabilježenih 51,8 posto.

Najviše su porasle cijene dionica banaka, u prosjeku za 0,74 posto, jer njima pogoduje okruženje s višim kamatnim stopama. S druge, pak, strane, za više od dva posto pale su cijene u sektorima

poput poput telekoma i komunalnih tvrtki, koje slabije posluju u takvim uvjetima.

Zrcaleći nervozu na tržištu oko kamatnih stopa, indeks straha VIX dosegnuo je najvišu razinu u zadnjih sedam tjedana od 14,93 boda.

Porastao je i obujam trgovanja, pa je tako u petak vlasnika promijenilo 6,57 milijardi dionica, što je više od prosjeka u zadnjih 20 trgovinskih dana od 6,16 milijardi.

Na europskim burzama indeksi su ojačali u petak, pri čemu londonski Ftse za 0,3 posto, na 6.838 bodova, frankfurtski DAX za 0,55 posto, na 10.587 bodova, a pariški CAC za 0,8 posto, na 4.441 bod.