OBJAVA REZULTATA

Burza opominje neposlušne tvrtke, za one najgore spremaju se novčane kazne

26.08.2016 u 16:20

Bionic
Reading

Sezona objave polugodišnjih rezultata kompanija nedavno je završila, a neke od tvrtki koje su obavezne objaviti rezultate svojeg rada u prvih pola godine još uvijek nisu obznanile kako je teklo njihovo poslovanje

Tvrtke čijim se dionicama (i drugim vrijednosnim papirima) trguje na Zagrebačkoj burzi (ZSE) dužne su objaviti podatke o poslovanju. To diktiraju Zakon o tržištu kapitala, pravila Burze i drugi akti.

Burza je zbog kašnjenja objave sredinom mjeseca javno opomenula Imunološki zavod, Tankerkomerc, Jadran film, PAN-Trgopromet, Čateks, Hotele Vodice, Elektropromet, Istru i Brionku.

Polugodišnje izvještaje Burzi i javnosti duguju Tankerkomerc, Jadran film, Istra i Pan-Trgokomerc. No što Uprava ZSE-a na čelu s Ivanom Gažić može učiniti protiv neposlušnih kompanija i jesu li ovakvi slučajevi česti?

'U okviru svojih ovlasti Burza kontrolira jesu li izdavatelji objavili propisane informacije u zadanim rokovima, traži očitovanja izdavatelja ako je potrebno, a može izreći i određene sankcije (nejavnu ili javnu opomenu s eventualnim novčanim kaznama te ukidanje uvrštenja kao krajnju mjeru)', rekli su tportalu sa ZSE-a.

S obzirom na to da su na Burzu uvrštene 153 tvrtke, gotovo uvijek se dogodi neki propust prilikom dostave izvještaja, no dodaju sa ZSE-a, broj opomena i sankcija nije velik te se s godinama osjetno smanjio.

Ako neka od kompanija i nakon javne opomene ne dostavi izvještaje, prelazi se na novčane sankcije, a iznosi tih kazni ne objavljuju se. Prilikom određivanja kazne Burza u obzir uzima i veličinu te financijsku snagu tvrtke koju će kazniti.

Takve kazne vrlo su rijetke, zaključuju sa ZSE-a.