REKORDA SEZONA

Dosad zabilježeno više od 65 milijuna turističkih noćenja

22.08.2016 u 16:10

Bionic
Reading

U Hrvatsku je proteklog vikenda došlo 423 tisuće turista koji su ostvarili gotovo 2,6 milijuna noćenja, čime je broj noćenja tijekom 21 dana kolovoza dosegnuo više od 21 milijuna, a od početka ove godine više od 65 milijuna, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske turističke zajednice (HTZ)

Podaci iz sustava eVisitor pokazuju da je sezona još u jakom intenzitetu, iako je turista i noćenja proteklog vikenda bilo nešto manje nego u prvom kolovoškom vikendu, od 5. do 7. kolovoza.

'Iako ulazimo u razdoblje kada turistička špica počinje jenjavati, a rekordni vikendi i gužve na prometnicama bit će iza nas, vesele nas podaci iz proteklog vikenda. Izuzetno smo zadovoljni i dosadašnjim rezultatima sezone, pogotovo kolovozom u kojem je do 21. kolovoza ostvareno više od 21 milijun noćenja, a od početka ove godine više od 65 milijuna noćenja', ističe direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić.

Naglašava da najave organizatora putovanja te davatelja smještaja govore o vrlo dobroj posezonskoj prodaji, pa se pozitivne turističke brojke očekuju i u rujnu te ostatku godine, koja će ukupno, prema Ivičićevoj ocjeni, po svim pokazateljima zasigurno biti rekordna.


Domaći turisti na trećem mjestu po ostvarenim noćenjima

Od ukupnog broja turista koji su u Hrvatsku došli proteklog vikenda, od 19. do 21. kolovoza, podaci iz HTZ-ovog sustava eVisitor pokazuju da su 95 posto bili stranci. Njih 402,4 tisuća ostvarilo je 88,4 posto ukupnih noćenja ili 2,3 milijuna.

Domaćih turista bilo je blizu 20,5 tisuća, a njihovih noćenja 271,7 tisuća čime su zauzeli treće mjesto po ostvarenim noćenjima.

Ispred njih su Nijemci koji su s 572,7 tisuća noćenja u proteklom vikendu bili na prvom mjestu, dok su na drugom Talijani sa 318 tisuća noćenja.

Iza domaćih turista s 237,4 tisuća noćenja su Slovenci, na petom su mjestu Poljaci sa 183,6 tisuća noćenja, a u top deset tržišta po noćenjima su još Austrijanci, Česi, Mađari, Slovaci, Nizozemci te turisti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

Po županijama, prema dolascima i noćenjima turista najjače su uobičajeno jadranske od kojih je također uobičajeno na prvom mjestu bila Istra, u koju je jedinu proteklog vikenda došlo više od sto tisuća turista odnosno 117,7 tisuća turista koji su ostvarili gotovo 730 tisuća noćenja.

Kvarner je drugi s 83,3 tisuće dolazaka i 536,1 tisućom noćenja, treća je Splitsko-dalmatinska županija sa 78,3 tisuće turista i oko 470 tisuća noćenja, dok je gotovo dvostruko manje turista, 39,5 tisuća i oko 130 tisuća noćenja manje ili 337 tisuća, za vikend bilo na području Zadarske županije.

Slijede Šibensko-kninska županija sa oko 193 tisuće, Dubrovačko-neretvanska s oko 185 tisuća, te Ličko-senjska županija sa oko 100 tisuća noćenja, koju sa daleko manje noćenja ili oko 20 tisuća slijedi Zagreb, a koji je time i znatno posjećeniji od iduće kontinentalne županije - Karlovačke, u kojoj je za vikend bilo 11,7 tisuća noćenja.

Rovinj najposjećeniji

Po gradovima/mjestima među top deset odredišta čak šest je u Istri, a prvi je Rovinj s 96,6 tisuća noćenja, koji se takvom pozicijom 'hvali' cijelo ljeto te približava iznova ukupnoj pobjedi među svim odredištima u Hrvatskoj, kao i zadnjih nekoliko godina.

Medulin je drugi s 82,4 tisuće noćenja, a Poreč treći sa 81,1 tisućom, dok su na 'nižim' mjestima te ljestvice iz Istre još Umag, Funtana i Tar-Vabriga. U top 10 su još Mali Lošinj koji je na petom mjestu, ispred Dubrovnika, Crikvenice i Novalje na Pagu.

Po vrstama smještajnih objekata, daleko najviše noćenja u tri dana proteklog vikenda, nešto malo više od milijun, bilo je u objektima u domaćinstvu, koji u ukupnim hrvatskim smještajnim kapacitetima imaju i najveći udjel od oko 50 posto s oko pola milijuna kreveta, dok su na drugom mjestu kampovi s oko 537 tisuća noćenja, a treći hoteli sa oko 460 tisuća noćenja.

Po podacima iz eVisitora najviše noćenja u hotelima imali su Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su to u kampovima Funtana, Rovinj, Tar-Vabriga, Medulin i Mali Lošinj, dok je najviše noćenja u objektima u domaćinstvu bilo u Crikvenici, Rabu, Makarskoj, Medulinu i Vodicama.