TPORTALOV SAVJETNIK

Zbog ljetovanja ste opet u dugu? Evo kako ćete uštedjeti za 2017.

22.08.2016 u 06:48

Bionic
Reading

U zemlji s više od 200.000 nezaposlenih i 300.000 blokiranih građana, rijetko ćete upoznati nekoga kome odlazak na ljetovanje nije financijski naporan i stresan. Zbog 'čišćenja' računa ljeti, mnogi od naših sugrađana trpe cijelu godinu, no to ne mora biti tako

Tportal je početkom srpnja objavio vodič u kojem smo pojasnili koje su to zamke na koje ćete nepotrebno potrošiti novac tijekom godišnjeg odmora. S obzirom na to da se sezona godišnjih bliži kraju, red je da vam kažemo kako biste mogli ljetovati iduće godine, a bez da zapnete u, kako se to popularno kaže, 'dužničko ropstvo'.

Rješenje je vrlo jednostavno - zove se štednja. Najsvježiji podaci Europske unije govore da sve manje građana štedi i ima 'fond za crne dane'. Hrvatska nije iznimka – razvlačenje od plaće do plaće postao je životni stil, stoga prije nego krenete u štednju za pet dana na moru 2017., najprije pokušajte uštedjeti barem dvije-tri plaće u fond za crne dane i neočekivane troškove koji samo što se nisu dogodili.

Kao što je jedan čitatelj mudro primijetio na prijašnjim tekstovima, cijela priča oko štednje za godišnji svodi se na staru poslovicu 'pokrij se koliko si dugačak'. Drugim riječima, ako nemate 'crni fond' za svakodnevicu, jednostavno ostanite kod kuće i preskočite idući godišnji.

Ako vam je ostanak kod kuće najgora kletva ili ako imate fond za crne dane, štednju za iduće ljetovanje počnite danas. Za čitatelje kojima je štednja apstraktni pojam i ne vide kako bi mogli išta otkinuti od plaće, pripremili smo tri ciljana iznosa: 2000 kuna (za produženi vikend), 4000 kuna (ljetovanje od pet dana) i 6000 kuna (za bezbrižno ljeto).

Kako uštedjeti 2000 kuna?

Potražite li savjete o štednji za ljetovanje na internetu, Google će vam izbaciti 19.000 članaka na tu temu. Velika većina njih, nažalost, ne otkriva ništa, već se radi o doslovnim prijevodima stranih članaka. Primjerice, teško da ćete u Hrvatskoj naći dodatan posao ili ćete uštedjeti golem novac pranjem rublja na nižoj temperaturi.

Za 2000 kuna na hrpi dovoljno je idućih godinu dana svaki mjesec sa strane staviti 166 kuna. Tko god da planira ljetovanje, a ne može svaki mjesec uštedjeti taj novac, bolje da se drži poslovice 'pokrij se koliko si dugačak' i ne razmišlja o moru. Tko, pak, tvrdi da je nemoguće svaki mjesec uštedjeti 166 kuna, trebao bi znati da je to manje od jedne kave na dan.


Dobro, možda se ipak može, ali 4000 kuna?

Ako u kolovozu iduće godine pod svojim madracem želite imati 4000 kuna, svaki mjesec se morate odreći 333 kune. Naravno, skeptici će odmah reći da je to nemoguća misija uz niz opravdanja. 'Ubili' ste jednu kavu na dan? Znači, već ste uštedjeli 166 kuna. Treba vam još toliko. Vjerujemo da se do tog iznosa može doći ako se troškovi kućanstva detaljno analiziraju.

Naime, istraživanja pokazuju da osobe koje upadaju u financijske probleme ne vode evidenciju troškova. Ako ne znate na što trošite novac, kako ćete pogledati gdje ima mjesta za uštedu – nikako! Vođenje kućnog budžeta nije nikakav bauk i ne troši puno vremena, a zauzvrat ćete dobiti vrijedne podatke i ideje gdje odrezati, umjesto da po internetu tražite površne savjete, poput 'kupite jeftinije cipele' ili 'organizirajte vrtnu prodaju'.

Netko će možda skupljati kovanice i ubacivati ih u staklenku. Samo tako svakog mjeseca može se doći do nešto više novca i približiti se željenom iznosu od 4000 kuna. Kao jedan od prečaca do štednje uvijek se može preporučiti i manje društvenog života i izlazaka. To posebno vrijedi za mlađe osobe, koje s tri izlaska u mjesecu manje mogu sigurno uštedjeti i više od 200 kuna.


Nije moguće uštedjeti 6000 kuna?

Za uštedu od 6000 kuna, svaki mjesec na stranu treba pospremiti 500 kuna. Ako se svakog dana uspijete suzdržati od nekog manje troška i štedite 166 kuna, te ako ste smanjili režije ili neku drugu stavku iz osobne potrošnje za 500 kuna svaki mjesec, nedostaje vam još 166 kuna.

Svatko sam zna najbolje gdje će pronaći taj novac. Ako ste proteklog mjeseca već srezali kave i izlaske te vam ne nedostaju, možda možete početi rezati i negdje drugdje, recimo na odjeći. Kupujete li pak kućanske aparate ili neku drugu tehniku, nije loše prije kupnje usporediti svu moguću ponudu po internetskim trgovinama ne biste li našli povoljnu opciju. To je vrlo važan korak, jer kupnjom televizora ili mobitela možete odjednom uštedjeti i po tisuću ili više kuna, sve naravno ovisi o vašim sklonostima.


Netko će uštedjeti na odjeći, netko na gorivu, a netko će dodatno zaraditi.

Čarobnog rješenja nema. Štednja je proces i ozbiljan posao, traži odricanja, ali vas dugoročno nagrađuje. Kao što smo već ranije pisali, ako pušite – prestanite i tako ćete godišnje uštedjeti i do 7000 kuna, no to je samo jedan od mogućih savjeta koji nepušačima u velikim dugovima ne znači baš ništa, dok strastvene pušače tjera da pripale cigaretu.