TANAK KAPITAL

Raiffeisen loše prošao na bankarskom 'stres' testu

30.07.2016 u 09:01

Bionic
Reading

Talijanska banka Monte dei Paschi, austrijska Raiffeisen, španjolska Banco Popular i dvije irske banke ostvarile su najslabije rezultate na novim 'stres' testovima, a premda se situacija u europskom bankarskom sustavu posljednjih godina poboljšala, predstoji još posla, poručilo je u petak Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA)

Osam godina nakon što je propast američke investicijske banke Lehman Brothers izazvala globalnu financijsku krizu, mnoge europske banke i dalje imaju milijarde eura loših kredita, što umanjuje njihovu mogućnost kreditiranja poduzetnika i stanovništva.

U trećem europskom 'stres' testu od financijske krize 2007.-2009. godine EBA je analizirala poslovanje 51 banke u Europskoj uniji i njihovu otpornost u slučaju gospodarske recesije, a od prethodnih testova mnoge su banke prikupile svježi kapital i ojačale svoje pozicije.

'Iako smo svjesni da je dosad provedeno opsežno povećanje kapitala, nema čistog računa zdravlja. Preostaje još posla za obaviti', poručio je Andrea Enria, predsjednik EBA-e.

EBA je ove godine analizirala kako bi banke prošle u slučaju duboke recesije EU gospodarstva u iduće tri godine i u slučaju pada kamatnih prihoda za 20 posto.

Velika većina banaka ostvarila je bolje rezultate nego u prijašnjim testovima.

Od 51 banke, njih 37 je iz eurozone i nadzire iz Europska središnja banka (ECB), koja je poručila da rezultati testova ukazuju na napredak u jačanju bilanci.

'Bankarski je sektor danas otporniji i može mnogo bolje apsorbirati ekonomske šokove nego prije dvije godine', kazala je Daniele Nouy, koja vodi odjel nadzora u ECB-a.

Najslabije je na testovima prošla Monte dei Paschi, treća po veličini i najstarija talijanska banka, koja ima omjer temeljnog kapitala u odnosu na rizičnu imovinu od minus 2,44 posto, a trebao bi biti barem iznad 5,5 posto u tri recesijske godine kako bi se banka smatrala 'zdravom'.

Slabo je prošla i Allied Irish Banks, s omjerom temeljnog kapitala od 4,31 posto, koja je poručila da je u međuvremenu poduzela temeljno restrukturiranje i da je sada profitabilna.

Nešto bolji rezultat, ali i dalje nedovoljno dobar, ostvarile su i austrijska Raiffeisen, Bank of Ireland i španjolska Banco Popular s omjerom kapitala između 6,12 i 6,62 posto.

'Svjesni smo naše kapitalne situacije i već neko vrijeme implementiramo odgovarajuće mjere za jačanje naše kapitalne baze', poručio je Walter Rothensteiner, izvršni direktor Raiffeisena.

U fokusu analitičara bile su i najveće njemačke banke - Commerzbank i Deutsche Bank – koje su se, zajedno s britanskim Barclaysom, našle među 12 banaka s najslabijim rezultatima.

Njihov omjer temeljnog kapitala je ispod 8 posto, no Deutsche Bank je poručila da će ga do kraja godine povećati na barem 12,5 posto.

Najveća talijanska banka UniCredit također je među 12 sa slabijim rezultatom, no poručila je da radi s nadzornim vlastima kako bi vidjela treba li poduzeti dodatne mjere.

Analitičari kažu da su ovakvi rezultati 'stres' testova manje-više očekivani, da nema velikih negativnih iznenađenja i da je situacija bolja nego što je bila prethodnih godina.

'I dok su neke banke očito prošle loše na testovima, ukupni rezultati EBA-e pokazuju da su europske banke otporne na eventualnu novu krizu', kaže Anthony Kruizinga iz konzultantske tvrtke PwC.