BIJEG TURISTA

Drastičan pad francuskog turizma nakon napada u Nici

21.07.2016 u 09:00

Bionic
Reading

Francuski turizam, koji je već bio u silaznom trendu zbog niza terorističkih napada u toj zemlji, bilježi pojačani pad nakon prošlotjednog terorističkog napad u Nici

Francuski ministar gospodarstva Emmanuel Macron rekao je u srijedu da je napad u Nici, u kojemu je prošloga tjedna ubijeno 84 ljudi tijekom proslave Dan Bastilje, izazvao poremećaje u toj popularnoj turističkoj regiji.

'Jasno je da bilježimo prvi pad rezervacija u francuskom i međunarodnom turizmu. Ne znamo hoće li taj pad biti stalan, ali već je došlo do smanjenja od 20 do 30 posto u pojedinim sektorima', rekao je Macron.

Govoreći nakon sastanka s članovima turističke industrije, Macron je kazao da bi mogla biti pogođena cijela Francuska, uključujući parišku regiju.

Francuska je zabilježila pad turističkih rezervacija. U širem području Pariza broj noćenja pao je u prvom tromjesečju za šest posto u odnosu na prošlu godinu, što se pripisuje oprezu turista nakon terorističkog napada u Parizu krajem prošle godine u kojemu je poginulo oko 130 ljudi.

Francuska je popularna međunarodna turistička destinacija, a prihodi od posjetitelja predstavljaju važan dio francuskog gospodarstva. Turizam generira oko 7,4 posto francuskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Rekordi su zabilježeni tijekom četiri tjedan u lipnju i početkom srpnja zbog europskog nogometnog prvenstva Euro 2016, koje je privuklo oko milijuna stranih posjetitelja. Francuska je tijekom turnira rasporedila oko 90.000 sigurnosnog osoblja kako bi sve prošlo bez problema unatoč visokoj razini terorističke prijetnje.