EU FONDOVI

Kako uzeti do 300.000 kuna i nikad ih ne vratiti

19.07.2016 u 11:43

Bionic
Reading

U narednih destak dana Ministarstvo poduzetništva i obrta otvorit će izmjenjeni natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za poduzetnike do 49 zaposlenih. Maksimalna potpora iznosi 300.000 kuna, a očekuje se da će oko tisuću dvjesto poduzetnika dobiti bespovratne potpore

Cilj natječaja je bespovratnim potporama ojačati konkurentnost, a sredstva su namijenjena mikro i malim (do 49 zaposlenih) poduzetnicima koji imaju koeficijent vlastitog financiranja (kapital/ukupna imovina) manji ili jednak 35 posto a koji djeluju u sektorima proizvodnje i proizvodnih usluga.

Mala poduzeća imaju pravona potporu do u visini 65 posto vrijednosti investicije,a mikro poduzeća do 85 posto vrijednosti investicije.

Najniža vrijednost potpore iznosi 30.000 kuna, a najveći 300.000 kuna.

Prihvatljivi troškovi i aktivnosti koje se mogu pokrivati i z dodijeljenih sredstava odnose se na ulaganja u materijalnu imovinu (novi strojevi, postrojenja i oprema, mjere energetske učinkovitosti povezane sa ulaganjem, mjerni i kontrolni uređaji i instrumenti povezani sa ulaganjem, uređenje i opremanje objekata povezano sa ulaganjem, informatičko-komunikacijska i audio/video rješenja izravno povezana sa ulaganjem, ulaganja u nematerijalnu imovinu (patenti, autorska prava, stručna osposobljavanja, strukovne izobrazbe i stjecanje novih znanja (know-how) vezano uz ulaganje, informatičko-komunikacijska i audio/video rješenja te savjetodavne usluge vezane za ulaganje (usluge upravljanja projektom, usluge provedbe javne nabave za potrebe projekta).

Poduzetnik može koristiti predujam najviše do 40 posto odobrenih bespovratnih sredstava. Uvjet za isplatu predujma je bjanko zadužnica u iznosu ukupno odobrenih bespovratnih sredstava. Troškovi korisnika podmirivat će se svaka 3 (tri) mjeseca.

Više informacija možete saznati ovdje