PODACI DZS-A

Više zaposlenih u industriji, produktivnost raste

01.07.2016 u 07:50

Bionic
Reading

U hrvatskoj je industriji u svibnju ove godine bilo 0,3 posto više zaposlenih nego u travnju, ali i 0,4 posto manje nego u petom mjesecu prošle godine, dok je ukupna proizvodnost rada u industriji povećana za 6,5 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Statistički podaci prema djelatnostima pokazuju da je u svibnju na mjesečnoj razini broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji, koja zapošljava više od 91 posto ukupnog broja zaposlenih u hrvatskoj industriji, bio veći za 0,3 posto, dok je na godišnjoj razini njihov broj smanjen za 0,2 posto. Proizvodnost rada u prerađivačkoj industriji je, pak, unazad godinu dana porasla za 7,5 posto.

U okviru prerađivačke industrije na godišnjoj je razini najznačajnije, za 17,7 posto, porastao broj zaposlenih u duhanskoj industriji, a za 10,1 posto povećan je broj zaposlenih u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica. Istodobno, najveći pad - za 19,1 posto, zabilježen je u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda. No, riječ je o djelatnostima koje u ukupnoj zaposlenosti u industriji sudjeluju s manje od jedan posto.

U prehrambenoj industriji, čiji je, pak, udio veći od 15,5 posto, broj zaposlenih je u svibnju ove godine bio manji za 0,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Na mjesečnoj razini, u odnosu na travanj ove godine, broj zaposlenih u rudarstvu i vađenju smanjen je za 0,8 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,3 posto. Na međugodišnjoj razini - u svibnju ove prema svibnju prošle godine, zaposlenih je u rudarstvu i vađenju bilo 6,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1 posto manje.

Podaci o proizvodnosti rada pokazuju, pak, da je u rudarstvu i vađenju proizvodnost rada rasla za 5,9 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji je smanjena za 0,5 posto.