BLAGO USPORAVANJE

Industrijska proizvodnja skočila 16. mjesec zaredom

30.06.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u svibnju porasla za 1,6 posto na godišnjoj razini, što je već 16. mjesec zaredom kako raste, ali sporije nego mjesec dana prije i manje od očekivanja

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak da je industrijska proizvodnja, prema kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju pala za 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na svibanj prošle godine porasla za 1,6 posto.

To je sporiji rast nego mjesec dana prije, kada je proizvodnja skočila 4,9 posto na godišnjoj razini, a to je i sporiji rast nego što se očekivalo.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u svibnju industrijska proizvodnja porasla za 2,7 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1,5 do 4,5 posto.

‘Premda usporen, trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta nastavljen je i 16. mjesec zaredom’, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

Rast industrijske proizvodnje 16 mjeseci zaredom na godišnjoj razini nije zabilježen još od 2007., dvije godine prije šestogodišnje recesije.

U svibnju je najviše, za 5,5 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja kapitalnih proizvoda, a s rastom od 2,8 posto slijedila je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju.

Proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla je, pak, 2,2 posto, a proizvodnja intermedijarnih proizvoda 1,4 posto.

Međutim, proizvodnja energije pala je u svibnju za 1,6 posto na godišnjoj razini.

U prvih pet mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla 5,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što se zahvaljuje jačanju inozemne potražnje, na što ukazuje i višegodišnji rast izvoza.

‘Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015.’, navode analitičari RBA.

Tako je nastavljen trend rasta proizvodnje, koji je ušao u treću godinu. Lani je, naime, industrijska proizvodnja porasla 2,6 posto, dok je godinu dana prije zabilježila rast od 1,3 posto.

‘I u nastavku godine, uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, očekujemo pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje, koje bi trebale poduprijeti i pozitivnu stopu ukupnog realnog rasta BDP-a’, zaključuju analitičari RBA.