TRŽIŠTE KAPITALA

Brexit zacrvenio i Zagrebačku burzu

Bionic
Reading

Nakon što su se Britanci izjasnili za izlazak iz Europske unije, negativan sentiment se s europskih burzi prelio i na domaće tržište kapitala. Indeksi su zaključili u negativnom teritoriju, dok je likvidnost ojačala u odnosu na prethodne trgovinske dane. Indeks CROBEX je dan zaključio na 1.653,32 bodova, što predstavlja pad od 1,7 posto te njegovu najnižu razinu od ožujka, a njegova uža inačica, indeks CROBEX10 je oslabio 1,5 posto. Sektorski gledano, svi su indeksi zabilježili pad, a najveći gubitak je pretrpio indeks prehrambenog sektora, koji je potonuo 3,5 posto

Ukupna likvidnost je iznosila 8,5 milijuna kuna, a milijunske promete su ostvarila dva izdanja. Najviše se trgovalo dionicama Hrvatskog Telekoma, koje su na prometu od 1,7 milijuna kuna zabilježile pad od 1,1 posto, dok su dionice Leda na prometu od 1,7 milijuna kuna potonule 3,4 posto. Aktivno se trgovalo i dionicama Jamnice, čija je cijena oslabila 4,5 posto na prometu od 841 tisuću kuna, što ju svrstava među najveće gubitnike dana.

Titula gubitnika dana ipak ide dionici Peveca, koja je izgubila 7,9 posto na vrijednosti, a slijede je već spomenute dionice Jamnice, te dionice AD Plastika i Atlantske plovidbe s gubicima od 3,6 posto i 3,5 posto.

Od likvidnijih izdanja, jedino je dionica Privredne banke Zagreb zaključila u pozitivnom teritoriju te je ojačala blagih 0,5 posto.

Dobitnik dana     Privredna banka Zagreb     +0,49%     590,00

Gubitnik dana     Pevec     -7,93%     138,10

CROBEX     -1,65%     1.653,32

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE