ANALIZA TPORTALA:

Lijekovi, trgovina, auti i avioni kičma su biznisa Zagrebačke županije

27.06.2016 u 06:59

Bionic
Reading

Gospodarstvo Zagrebačke županije temelji se na uslugama, poljoprivredi i klasičnoj industriji, a presjek zagrebačkog prstena u kojem živi više od 300.000 ljudi i radi više od 6.500 poduzetnika najbolje odgovara prosjeku cijele Hrvatske

Najuspješnija poduzeća zagrebačke županije koncentrirana su dva centra – Velikoj Gorici na jednoj strani i grupi poduzeća u okolici Zaprešića i Svete Nedjelje. Priča za sebe je Vrbovec u kojem se smjestio PIK Vrbovec.

Prirodna bogatstva, gospodarski kapaciteti te njihova stalna modernizacija i izgradnja novih rezultiraju visoko kvalitetnim proizvodima i njihovom plasmanu na inozemna tržišta. Čak 58 posto svega što se proizvede u Zagrebačkoj županiji odlazi u izvoz. Županija ima velik potencijal posebno ako aktivira poduzetničke zone i poradi na poboljšanju logistike i transporta.

Prihodom koji je svake godine sve bliži razini od četiri milijarde kuna, najveća tvrtka u Zagrebačkoj županiji je trgovački lanac Lidl, koji se udomaćio u Velikoj Gorici. S 3,7 milijardi kuna prihoda i dobiti od 185 milijuna kuna taj je lanac prema podacima Poslovne Hrvatske lani zapošljavao 1610 ljudi. Kao što je tportal i ranije pisao, Lidl je lani ostvario rast prihoda od 13 i rast dobiti od 70 posto.

Druga je najveća tvrtka u županiji PIK Vrbovec iz sastava koncerna Agrokor. S 1.950 zaposlenih, PIK je najveći poslodavac u zagrebačkom prstenu. Lani je zaradio 91 milijun kuna uz 2,1 milijardu kuna prometa.

Na trećem mjestu našao se Porsche Hrvatska ( s prometom od 1,7 milijardi kuna), tvrtka koja u Hrvatsku uvozi i prodaje Wolkswagenova, Audijeva, Škodina, Seatova i Porscheova vozila.

Na listi je i još jedna velikogorička uspješnica - Autozubak (s 659 milijuna kuna prihoda). U obje tvrtke radi oko 600 ljudi.

Osim što je centar prodaje automobila, Velika Gorica je udomila i veliki zrakoplovni kompleks čiji su glavni predstavnici Međunarodna zračna luka Zagreb te Hrvatska kontrola zračne plovidbe.

Zračna luka lani je poslovala s milijardu i sto milijuna kuna prihoda te 12 milijuna dobiti na svojih 97 zaposlenih. Kontrolori leta zaradi su pak 52 milijuna kuna, uz promet od gotovo 800 milijuna kuna. U kontroli leta radi 699 ljudi.

Na zapadnoj strani županije, tvrtke su se ugurale u malo područje između Svete Nedjelje i Zaprešića. Ono što je za Veliku Goricu promet, za to su područje farmaceuti – Medical Intertrade i Hospira.

Medical Intertrade koji je bavi lijekovima i opremanjem bolnica te stomatoloških ambulanti lani je uprihodio milijardu i pol kuna s 15 milijuna kuna čiste zarade. S druge strane, Hospira (u vlasništvu Pfizera) imala je milijardu kuna prometa i 82 milijuna kuna dobiti.

Značajni igrači na području zapada županije su i Santa Domenica te Strojopromet. Obje tvrtke lani su ostvarile prihode veće od pola milijarde kuna.

Pritom je Strojopromet (tvrtka koja se bavi metalurgijom i građevinskim materijalima) zaradio 31, a Santa Domenica (distributer Playstationa te Samsungove, Panasonicove, HP-ove i LG-eve potrošačke elektronike) zaradila je 15 milijuna kuna.