DRUŠTVENO PODUZETNIŠTVO

Timovi Kliklop, Stemi i Pričaj mi dobili nagrade Unicredit Foundation

31.05.2016 u 13:49

Bionic
Reading

Tri tima mladih zagrebačkih poduzetnika - Kliklop, Stemi i Pričaj mi - dobili su nagrade Unicredit Foundation u ukupnom iznosu od 22,5 tisuća eura za projekte društvenog poduzetništva, objavljeno je u utorak na konferenciji za novinare održanoj u Kući Europe

Dodjelom nagrada i službeno je zaključen Impact Inkubator, tromjesečni inkubacijski program Impact Huba Zagreb namijenjen poticanju poslovnih ideja i poduzetnika koji kroz poduzetništvo stvaraju pozitivne društvene promjene.

Po riječima Ane Raguž iz Impact Huba Zagreb, ove se godine u sklopu drugog natječaja za društveno korisne poduzetničke prijavilo 40 timova. Od toga je njih 11 ušlo u tromjesečni inkubacijski program, a tri su dobila nagrade, svaki po 7,5 tisuća eura, od Unicredit Foundation, koja financira taj program.

Ta fondacija posluje u 17 zemalja Unicredit grupe pa tako i u Hrvatskoj te zajedno sa Zagrebačkom bankom nastoji pomoći razvoj poduzetništva, pogotovo mladih.

'Zagrebačka banka se može nazvati bankom poduzetništva, jer smo u zadnje tri godine pomogli dosta projekata društvenog poduzetništva, a i veliko zanimanje za ovaj natječaj dokaz je da to poduzetništvo jača', naglasila je članica Uprave Zagrebačke banke Dijana Hrastović, dodajući da to potiče i zapošljavanje mladih te dugoročni održiv razvoj.

Napomenula je i da će tri pobjednička tima još dodatno od Zagrebačke banke dobiti potporu u ukupnom iznosu od 6,3 tisuće eura o čemu će odlučiti njihovi zaposlenici koji će birati svoje favorite.

Alice Arico iz Unicredit Foundation je istaknula da je od osnivanja, 2003. godine ta fondacija u 400 projekata raznog poduzetništva investirala više od sto milijuna eura, a samo prošle godine je dodijelila 140 grantova u vrijednosti 2,3 milijuna eura.

Projekti i timovi koji su osvojili nagrade morali su prije svega dokazati kroz tromjesečnu inkubaciju svoju predanost da su njihovi projekti društveno korisni i utjecajni te da imaju održiv poslovni model.

Od svih prijavljenih dosta ih je bilo usmjereno na rad s djecom, razvoj mogućnosti za osobe s invaliditetom, ruralni razvoj te zaštitu okoliša, a nagrađeni su mentorima zahvalili na svim savjetima koje su dobili kroz program.

Sva tri tima - Kliklop, Stemi i Pričaj mi, dolaze iz Zagreba i već se neko vrijeme bave razvijanjem svojih ideja te su im nagrade, kako su istaknuli, dobro došle za dalji razvoj i konkretizaciju njihovih ideja.

Kliklop je projekt mladih poduzetnica koji se bavi cateringom za djecu, Stemi je usmjeren na STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, matematika), a Pričaj mi na interaktivne igračke kojima se u pričama povezuju djeca i roditelji.