EU FONDOVI

Pogledajte nove natječaje za mala i srednja poduzeća

Bionic
Reading

U nastavku saznajte više o najaktualnijim otvorenim natječajima i natječajima u najavi iz fondova EU koja su namijenjena malim i srednjim poduzećima na području Republike Hrvatske. Pronađite natječaj koji vam odgovara, počnite s pripremom projekta već danas i dobijte sredstva EU za vaše poduzeće!

1. Inovacije novoosnovanih MSP (KK.03.2.2.01.)

Predmet: dodjela bespovratnih sredstava za razvoj inovacija koje će rezultirati proizvodom koji je novost u ponudi poduzeća i/ili novost na tržištu. To uključuje i inovacije procesa tako dugo dok proces doprinosi razvoju proizvoda. Projekti koji nemaju za cilj stvarni razvoj proizvoda su isključeni. Proizvodi mogu biti materijalni i nematerijalni (uklj. usluge).

Namjena: poticanje ulaganja neophodnih za primjenu (komercijalizaciju) rezultata istraživanja, razvoja i inovacija (do kojih su došli sami MSP–ovi, u suradnji s drugima ili putem transfera znanja i tehnologije) u poslovne aktivnosti i pokretanje proizvodnje na temelju primijenjenih rješenja.

Cilj: razvoj potpomognutih novoosnovanih poduzeća i uspješan prijenos inovativnih ideja novoosnovanih poduzetnika u tržišno uspješne poslovne poduhvate i stvaranje novih inovativno orijentiranih poduzeća s potencijalom rasta i izvoza, s naglaskom na komercijalizaciju proizvoda i usluga.

Ukupna bespovratna sredstva su 22.800.000,00 HRK za razdoblje do 31.12.2016. godine. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se po ovom Pozivu može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 150.000,00 HRK, dok najviši iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku iznosi 1.500.000,00 HRK.
Prijave na natječaj primat će se od 10. lipnja 2016. do 31. prosinca 2016. godine, odnosno do iskorištenja sredstava.

Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje

2. Javni natječaj za subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije na području Grada Zagreba za 2016.

Predmet ovog natječaja je subvencioniranje troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije: solarnog kolektorskog sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode, fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije, sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode na pelete, sustava za grijanje i pripremu potrošne tople vode na peći s pirolitičkim procesom izgaranja, sustava s dizalicama topline za pripremu potrošne tople vode, grijanje i hlađenje A energetske klase, voda-voda i zemlja-voda, sustava s vjetrogeneratorima i akumulatorima za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju (samostalni sustavi/off-grid) na području Grada Zagreba za 2016. za kuće i stanove (fizičke osobe) te malo i srednje poduzetništvo (pravne osobe).

Prihvatljivi prijavitelji korištenja subvencije troškova nabave i ugradnje sustava obnovljivih izvora energije na području Grada Zagreba za 2016. godinu su fizičke osobe s prebivalištem na području Grada Zagreba i pravne osobe koje imaju sjedište na području Grada Zagreba.

Financijska sredstva za troškove opreme i ugradnje sustava OIE subvencionirat će se u iznosu do 50% investicijske vrijednosti odnosno do maksimalnog iznosa od 15.000,00 HRK. Sredstva će se isplaćivati isključivo za troškove opreme i ugradnje nastale nakon datuma objave javnog natječaja.

Rok za prijavu na natječaj je do 30. lipnja 2016. godine.

Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje

3. Javni natječaj za dodjelu potpora inovatorima koji razvijaju i promoviraju inovacije za poduzetničko korištenje

Predmet ovog javnog natječaja je prikupljanje zahtjeva za dodjelu potpora inovatorima radi pripreme inovacija za poduzetničko korištenje.

Prihvatljivi korisnici potpora mogu biti obrti, djelatnosti slobodnih zanimanja, mikro, mala i srednja trgovačka društva, zadruge i ustanove u vlasništvu fizičkih osoba.

Potpore se dodjeljuju inovatorima koji su podnositelji zahtjeva za zaštitu industrijskog vlasništva ili nositelji prava industrijskog vlasništva i koji razvijaju i promoviraju inovacije za poduzetničko korištenje sa sjedištem na području Grada Zagreba.

Potpore se odobravaju za stjecanje zaštite industrijskog vlasništva u zemlji i inozemstvu razvoj i tehničko-tehnološku obradu inovacija sufinanciranje promidžbenih aktivnosti sufinanciranje analize tržišta.
Najniži pojedinačni iznos potpore je 10.000,00 HRK, a najviši 40.000,00 HRK.

Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje

4. Trajni otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za 'Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja' (KK.01.2.1.01)

Opći cilj: razvoj novih proizvoda (dobara i usluga), tehnologija i poslovnih procesa kroz povećanje privatnih ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije, te jačanje kapaciteta poduzeća za istraživanje, razvoj i inovacije, kroz poboljšanje njihove suradnje s institucijama za istraživanje i razvoj.

Specifični cilj: novi proizvodi i usluge kao rezultat djelatnosti istraživanja, razvoja i inovacija (IRI).

Prihvatljive aktivnosti su aktivnosti istraživanja i razvoja (vlastite aktivnosti istraživanja i razvoja, ugovorno istraživanje i kolaborativno istraživanje) i aktivnosti početnih ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu u cilju jačanja kapaciteta za istraživanje i razvoj.

Iznos bespovratnih sredstava iz EFRR koji se dodjeljuje u okviru ovog Trajno otvorenog Poziva iznosi 748.000.000,00 HRK koji je osiguran temeljem OPKK.
Poziv se vodi kao trajni otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijedloga s krajnjim rokom dostave projektnih prijedloga do 31. prosinca 2019. godine.

Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje

5. INTERREG Central Europe – 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga

Cilj je potpora regionalnoj suradnji između devet europskih zemalja i rješavanja problema regionalnih izazova u području inovacija, gospodarstva s niskom razinom ugljičnog dioksida, zaštite okoliša, kulture i transporta.

Prihvatljive aktivnosti ovisne su o tematskim područjima unutar kojih se provode projekti: Prioritetna os 1: Suradnja na inovacijama za jačanje Središnje Europe, Prioritetna os 2: Suradnja na strategijama niske emisije ugljičnog dioksida, Prioritetna os 3: Suradnja na očuvanju prirodnih i kulturnih resursa s ciljem održivog razvoja, Prioritetna os 4: Suradnja u projektima razvoja prometa s ciljem boljeg povezivanja zemalja Središnje Europe, Prioritetna os 5: Tehnička pomoć.

Prihvatljivi prijavitelji su Nacionalna, regionalna i lokalna tijela, Privatne institucije, uključujući privatna poduzeća s pravnom osobnošću, Međunarodne organizacije.

Ukupna raspoloživa sredstva su 90.000.000,00 EUR, a stopa sufinanciranja iznosi 85% ukupnih prihvatljivih troškova za prijavitelje iz Hrvatske, Češke, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije, 80% ukupnih prihvatljivih troškova za prijavitelje iz Austrije, Njemačke i Italije, 80% ukupnih prihvatljivih troškova za prijavitelje izvan programskog područja programa INTERREG EUROPE.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga je otvoren 26. travnja 2016. godine, a Obrazac za prijavu i pripadajuće dokumente mora se dostaviti najkasnije do 23. lipnja 2016. putem eMS sustava.
Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje

6. Natječaj za dodjelu potpore u okviru mjere 'Produktivna ulaganja u akvakulturu'

Predmet ovoga natječaja su ulaganja u akvakulturu i proizvode akvakulture s ciljem poticanja okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne i na znanju utemeljene akvakulture.
Ukupna sredstva javne potpore iznose 17.000.000,00 EUR od čega 12.750.000,00 EUR je proračun Europske unije, a 4.250.000,00 EUR državni proračun Republike Hrvatske. Najviši iznos potpore po korisniku iznosi 3.000.000,00 EUR.

Rok za podnošenje Zahtjeva za potporu traje do 15. srpnja 2016. godine.

Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje

7. Javni poziv za sufinanciranje projekata sredstvima projekta poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo – Projektna komponenta II: Fond za poticanje ulaganja u kapital u ranoj fazi financiranja

Program osigurava sufinanciranje inovativnih subjekata malog gospodarstva u Republici Hrvatskoj (Primatelja ulaganja) putem uvjetnih zajmova koji se odobravaju uz uvjet izvršenog ulaganja u vlasnički kapital Primatelja ulaganja od strane prihvatljivih privatnih ulagača.

Za provedbu Programa planiran je ukupan iznos od 2.500.000,00 EUR iz proračuna Projekta Poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije koji se financira zajmom Svjetske banke.

Rok za prijavu je do 1. rujna 2016. godine.

Više informacija o navedenom natječaju pronađite ovdje