KILOGRAM 100 KUNA

Pitali smo proizvođača: Zašto su trešnje bezobrazno skupe?

06.05.2016 u 14:34

Bionic
Reading

Nakon što su se prvi trešnje pojavile na policama trgovačkih lanaca, neki od kupaca ostali su šokirani njihovom cijenom. U nekim trgovima za kilogram trešanja plaća se i više od sto kuna. No zbog čega su trešnje toliko skupe?

Prvi i osnovni razlog ovog fenomena jest činjenica da sezona domaćih trešanja počinje tek za oko mjesec dana - na policama trgovačkih lanaca su trešnje iz uvoza.

'Te trešnje u nabavi koštaju oko šest ili sedam eura, pa kad se na taj iznos doda porez, sva ostala davanja i marža, njihova cijena vrlo brzo skoči na sto kuna, a nerijetko može ići i do dvjesto kuna', pojasnio je za tportal najveći hrvatski proizvođač trešanja Robert Hadžić.

Kvalitetne trešnje bilo gdje u svijetu koštaju oko sedam eura po kilogramu, pa ga cijena od sto kuna u maloprodaji uopće ne čudi jer će zakon ponude i potražnje odraditi svoje i spustiti cijenu trešanja u Hrvatskoj, no za to treba pričekati njihovo dozrijevanje i berbu, koja je dodaje Hadžić, također vrlo zahtjevna i skupa jer se sve mora odraditi ručno.

Stoga ako ste zaista željni ranih trešanja, budite spremni platiti cijenu. 'Ova situacija se ponavlja svake godine', zaključio je Hadžić.