TRŽIŠTE KAPITALA

Arenaturist u fokusu investitora, likvidnost živnula na krilima rezultata

Bionic
Reading

Krajem tjedna većina domaćih kompanija dostavila je svoja kvartalna financijska izvješća, koja su okupirala pažnju investitora. U fokusu je ipak bila dionica Arenaturista kojom je u blok transakcijama protrgovano čak 75 milijuna kuna, gdje je riječ bilo o realizaciji dogovorene kupnje od strane društva za upravljanje mirovinskim fondovima Allianz ZB i PBZ CO, što je podiglo ukupan dionički promet na 85,6 milijuna kuna, dok je u redovnom trgovanju prikupljeno gotovo 11 milijuna kuna, što je također nešto življi promet nego prethodnih tjedana

Dionički indeksi CROBEX i CROBEX10 dan su zaključili s blagim rastom od 0,45 posto i 0,47 posto, pri čemu su smjer tržišta determinirali financijski rezultati.

U redovnom trgovanju je najlikvidnija bila povlaštena dionica Adrisa, koja je s 3,3 milijuna kuna prometa uknjižila rast cijene od 1,7 posto. Porast je posljedica objave dividende u iznosu od 15 kuna po dionici, što je nešto bolje od očekivanja tržišta.

Nešto likvidnija je bila i dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 2,7 milijuna kuna prometa ojačala 0,8 posto te dan zaključila na 144,4 kune. Nešto veći promet od oko 714 tisuća kuna, bilježi i dionica Ericsson Nikole Tesle, koja je dan zaključila bez veće promjene cijene na 1.081 kunu.

Na strani dobitnika vrijedi izdvojiti dionicu Badela 1862 koja je skočila oko osam posto, međutim, na prometu od svega nešto iznad 30 tisuća. Vrijedi izdvojiti i dionice Auto Hrvatske, Zagrebačke banke i RIZ-odašiljača s porastima oko tri posto.

Gubitnik dana je dionica Viadukta s padom cijene od 6,4 posto, a slijede je dionice Hotela Maestral i Jadroagenta, koje su izgubile na vrijednosti 4,8 posto i 3,7 posto.

Dobitnik dana    Badel1862     +8,05%       20,00
Gubitnik dana    Viadukt          -6,43%      320,01
Crobex                                   +0,45%   1.688,48

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE