SNAŽAN RAST PRIHODA

U 2016. Facebook ostvario milijardu i pol dolara čiste dobiti

28.04.2016 u 07:21

Bionic
Reading

Facebook je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 5,38 milijardi dolara, 52 posto više nego godinu dana prije, dok je dobit gotovo utrostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvješću, čista dobit Facebooka dosegnula je u prvom ovogodišnjem kvartalu 1,51 milijardu dolara, dok je u istom lanjskom tromjesečju iznosila 512 milijuna.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda Facebooka, porasli za 56,8 posto, na 5,20 milijardi dolara.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 82 posto ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su prije godinu dana činili 73 posto.

Oglašivači preusmjeruju novac iz televizijskog u oglašavanje na web i mobilnim platformama, a Facebook je jedna od tvrtki koja od toga ima najviše koristi, premda je na mobilnom video tržištu suočen sa žestokom konkurencijom Snapchata i YouTubea, koji također svakodnevno privlače milijarde posjetitelja.

Prema analitičkoj kompaniji eMarketer, udjel Facebook na globalnom digitalnom oglašivačkom tržištu, vrijednom oko 186 milijardi dolara, mogao bi u ovoj godini dosegnuti 12 posto.

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju proteklog tromjesečja 1,65 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 15 posto više nego godinu dana prije.

Pritom njih više od 1,5 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 20 posto više nego godinu dana prije.

Osnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg kaže kako korisnici svakodnevno provode više od 50 minuta na Facebooku, Instagramu i Messengeru, što je puno vremena, s obzirom na milijune aplikacija koje se nude korisnicima.

"Facebook je impresivna kompanija i ostavlja malo prostora za kritike", kaže Michael Pachter, analitičar u tvrtki Wedbush Securities.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena dionice Facebooka porasla je u srijedu na Wall Streetu više od 9 posto, na rekordnih 118 dolara, što je gotovo trostruko više u odnosu na cijenu u inicijalnoj ponudi dionica (IPO) prije četiri godine.

Facebook je jučer objavio i kako će predložiti izdavanje nove klase dionica bez prava glasa, koje bi bile podijeljene postojećim dioničarima kao dividenda.

To bi Zuckerbergu omogućilo da proda svoje dionice bez prava glasa, a da pritom ne izgubi kontrolu nad kompanijom. Zuckerberg je nedavno objavio kako kani podijeliti 99 posto svojeg bogatstva u dobrotvorne svrhe.

Investitori poručuju da nisu zabrinuti time što bi Zuckerberg povećao svoju kontrolu, s obzirom da Facebook neprestano raste brže od očekivanja.

"Iskreno, mislim da nikoga ne brine što bi on imao veću moć, s obzirom da je, od kada je tvrtka izdala dionice na tržištu, sve učinio kako treba", kaže Pachter.