U ODNOSU NA 2015.

Kreditiranje poduzeća u veljači palo za tri milijarde kuna

21.04.2016 u 09:06

Bionic
Reading

Najnoviji podaci HNB-a pokazuju da je u prva dva mjeseca ove godine zabilježen mjesečni rast kredita poduzećima, no na godišnjoj razini je nastavljen trend pada koji datira još od svibnja 2012. Tako su ukupni krediti kreditnih institucija za obrtna sredstva i investicije nefinancijskim trgovačkim društvima krajem veljače iznosili 68,7 milijardi kuna

Premda su u odnosu na prethodni mjesec zabilježili rast za 1,1 milijardu kuna (1,7 posto), ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva i investicije niži su za tri milijarde kuna u usporedbi s istim mjesecom lani (godišnji pad od 4,3 posto).

Prema informacijama HNB-a, zamjetno mjesečno povećanje u veljači posljedica je zaduživanja jednog velikog trgovačkog društva. Stoga, promatrajući prema namjeni, u veljači je iznos kredita za obrtna sredstva nefinancijskim trgovačkim društvima porastao na gotovo 37 milijardi kuna, što je 1,3 milijarde kuna više u odnosu na siječanj.

I pored mjesečnog rasta od 3,7 posto, ukupni krediti poduzećima za obrtna sredstva na godišnjoj razini su zabilježili pad za 1,2 milijarde kuna, odnosno 3,2 posto.

'Obje skupine namjenskih kredita nefinancijskim trgovačkim društvima (s dvije sporadične iznimke na obrtnim kreditima) pokazuju kontinuiran pad na godišnjoj razini, prisutan od sredine 2012. Međutim, razduživanje sektora poduzeća prema domaćim bankama odvija se istovremeno s rastom njihovog zaduženja na inozemnim tržištima. Očekivane mjere monetarnog popuštanja od ESB-a mogle bi dati dodatni poticaj supstituiranju domaćih kredita povoljnijima, kakvi su dostupni na iznimno likvidnim inozemnim financijskim tržištima', zaključuju analitičari RBA.