NIJE ŠALA

Od 1. travnja plin za kućanstva jeftiniji od 15 do 20 posto

12.03.2016 u 20:05

Bionic
Reading

Plin za kućanstva trebao bi od 1. travnja pojeftiniti od 15 do 20 posto pod utjecajem osjetnog pada veleprodajnih cijena plina u Europi

Ministarstvo gospodarstva priprema donošenje Odluke o cijeni plina po kojoj proizvođač plina (Ina) domaći plin prodaje opskrbljivaču na veleprodajnom tržištu (HEP-u), kao i Odluku o cijeni plina po kojoj će HEP taj plin prodavati opskrbljivačima za potrebe kupaca u kategoriji kućanstva.

Kako neslužbeno doznaje portal Energetika.net, cijena po kojoj Ina prodaje plin HEP-u trebala bi pasti za dvadesetak posto, a razlog za tako značajan pad cijene je velik pad veleprodajnih cijena plina u Europi, koje s odmakom prate pad cijena nafte.

Slijedom pada cijene po kojoj od HEP-a nabavljaju plin, opskrbljivači će morati smanjiti i cijene za krajnje kupce u kategoriji kućanstava. Tu bi pad cijena trebao iznositi između 15 i 20 posto, kažu u Ministarstvu.

S ovim smanjenjem cijena, cijena plina u univerzalnoj usluzi bit će na razini Mađarske, koja je gotovo najniža u EU. Ovaj pad cijene plina imat će značajan negativan utjecaj na marže HEP-a, dok će INA kao prodavatelj i s novim cijenama i dalje svoju robu plasirati po cijenama iznad burzovnih.