UZ ZAGREB, SOFIJU I SKOPJE

Beogradska i Ljubljanska burza priključene 'regionalnoj burzi'

22.02.2016 u 15:12

Bionic
Reading

Beogradska i Ljubljanska burza potpisom sporazuma o pridruživanju potvrdile su svoju namjeru uključivanja u SEE Link, regionalnu platformu za trgovanje vrijednosnim papirima koju su utemeljile Bugarska, Makedonska i Zagrebačka burza

Sporazum o pridruživanju potpisan je na Western Balkans Investment Summitu u Londonu koji je organizirala Europska banka za obnovu i razvoj, koji je okupio premijere Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije.

Predsjednik EBRD-a Suma Chakrabarti tim je povodom izjavio: 'SEE Link projekt odličan je primjer dobrobiti koje donosi regionalna integracija. EBRD se izuzetno aktivno bavi upravo integrativnim procesima i stoga smo podržali SEE Link od samog početka, kako našim znanjem i ekspertizom, tako i kroz tehničku pomoć, zahvaljujući našim donatorima. Ovakva ekspanzija SEE Linka svjedoči o uspjehu ovog projekta te pozdravljamo nove burze koje će se pridružiti platformi nakon Beograda i Ljubljane.'

'Vrlo smo zadovoljni što se Beogradska i Ljubljanska burza pridružuju SEE Linku. To će svakako doprinijeti atraktivnosti ove platforme, prve u Europi koja pomaže povezati tržišta na ovakav inovativan način', izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze.

Ivan Šteriev, direktor Makedonske burze, dodao je: 'Dugi niz godina uspostava neke vrste povezanosti regionalnih tržišta bila je naš prioritet. Zahvaljujući potpori EBRD-a, taj je cilj sada dosegnut i uvjereni smo u uspjeh platforme.'

'Preliminarni interes investitora vrlo je ohrabrujući i vjerujemo da će se s vremenom povećavati', izjavio je Ivan Takev, predsjednik Bugarske burze.

SEE Link je projekt pokrenut od strane Bugarske, Makedonske i Zagrebačke burze s ciljem stvaranja regionalne infrastrukture za trgovanje vrijednosnim papirima s ta tri tržišta. Kako bi čitavom projektu dali potreban pravni okvir, tri burze utemeljile su 2014. zajedničko društvo sa sjedištem u Skopju, s jednakim udjelima u vlasništvu.

Sljedeći je korak u projektu operativno uspostavljanje sustava za razmjenu naloga krajem ožujka. Istodobno će biti predstavljen i blue chip indeks SEE LinX koji će dodatno povećati vidljivost regionalnog tržišta. Očekuje se da će se na platformu već prvoga dana spojiti otprilike osam članova Bugarske burze te po 10 članova Makedonske i Zagrebačke burze, a ukupno 387 vrijednosnih papira bit će dostupno za trgovanje.