ZAGREBAČKA BURZA

Kraš i Adris u fokusu investitora

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala je u petak zaključilo blago u crvenom teritoriju, gdje su CROBEX i CROBEX10 oslabili 0,16 posto i 0,11 posto. Neznatne promjene indeksa su obilježile trgovanje na Zagrebačkoj burzi u zadnja dva tjedna. Likvidnost je u petak blago ojačala te je u redovnom trgovanju ostvaren promet od 9,7 milijuna kuna, što je gotovo dvostruko više nego u prethodna dva dana, dok je u OTC trgovanju ostvarena transakcija od čak 47 milijuna kuna u dionici Kraša, što je svakako obilježilo dan

U redovnom trgovanju je najlikvidnija bila redovna dionica Adrisa, koja je na gotovo 5 milijuna kuna prometa stagnirala cijenom na oko 480 kuna. Ostala izdanja su u pravilu uknjižila niže promete, gdje vrijedi izdvojiti dionicu Podravke s oko 800 tisuća kuna prometa i rastom cijene od 0,8 posto. Po likvidnosti slijedi dionica Ericsson Nikole Tesle, međutim na prometu od oko 616 tisuća kuna, koja je pri tome pala 3,1 posto, što ju svrstava među glavne jučerašnje gubitnike.

Titula uvjerljivog gubitnika dana ipak ide dionici Vira, čija je cijena potonula 12,2 posto, na oko 64 tisuće kuna prometa. Među gubitnicima vrijedi izdvojiti dionicu Petrokemije čija je cijena pala 4,4 posto, kao i dionicu Liburnia Riviera Hotela, koja je izgubila na vrijednosti oko 2,9 posto.

Na strani dobitnika prvo ime je dionica Peveca koja je uzletjela 7,5 posto, na prometu od oko 190 tisuća kuna, a znatan rast od 2,6 posto je upisala dionica AD Plastika. Dionica Auto Hrvatske je uknjižila porast cijene od oko 2 posto, što je također svrstava među glavne dobitnike.

Dobitnik dana Pevec +7,49% 95,67

Gubitnik dana Viro -12,20% 262,51

Crobex -0,16% 1.592,84

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE