ŠTO KAŽU STRUČNJACI

Nagrada Zadru znači da više neće kaskati za Splitom i Dubrovnikom

12.02.2016 u 15:03

Bionic
Reading

Zadar je u četvrtak proglašen najboljom turističkom destinacijom Europe za 2016. Na glasovanju koje se održalo na portalu europeanbestdestinations.com (EBD) Zadar je dobio 57.000 glasova te je za čak devet tisuća glasova nadmašio drugoplasiranu Atenu

Na portalu EBD-a, inače neprofitne organizacije za promociju europskih destinacija i e-turizam smještenoj u Bruxellesu, glasovalo je više od 320.000 ljudi. Portal je to koji inače prati oko 2,2 milijuna ljudi. Prema podacima servisa Alexa.com (koji prati posjećenost internetskih portala), 15 posto posjetitelja dolazi iz Hrvatske, 12 posto iz Grčke, a slijede Francuzi, Amerikanci i Britanci.

Najveći im je kapital, kažu u EBD-u, članstvo koje godišnje plaća 355 turističkih ureda diljem Europe.

Direktor portala Maximilien Lejenue najavio je kako će za nekoliko tjedna doći u Zadar na ceremoniju proglašenja u grad koji je proglasio 'drukčijim od svih drugih'.

Domaći turistički stručnjaci ne spore vrijednost nagrade portala koji je domaćoj javnosti postao poznat nakon što je u prosincu proglasio Zagreb najboljom adventskom destinacijom u Europi.

Miroslav Dragičević, voditelj konzultantske kuće Horwath HTL smatra da je nagrada Zadru veliki marketinški dobitak za Zadar i on će imati velike koristi od njega, kako za interni marketing i reklamiranje prema gostima kako bi se podigla pregovaračka snaga grada u budućnosti i njegova penetracija na globalno tržište.

Dragičević za tportal pojašnjava kako je Zadar oduvijek kaskao za Dubrovnikom i Splitom te mu je ova nagrada došla u pravo vrijeme kako bi se popeo na razinu globalne destinacije, što on još uvijek nije.

'Neovisno u kojoj je mjeri portal relevantan, nagrada je dobrodošla jer stimulira razvoj i marketinšku sinergiju koju Zadar treba za jaču komercijalizaciju na globalnoj razini', poručio je.

Boris Žgomba, predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija misli da je svako priznanje važno, bez obzira na domet portala koji ga je dodijelio.

'Činjenica je da su za Zadar glasali i turistički djelatnici, gosti, ali i širok spektar ostalih ljudi. Smatra da je Zadar to apsolutno zaslužio. To je priznanje svemu onome pozitivnom što se u proteklim godinama događalo u Zadru i potvrda da se ide u dobrom smjeru', rekao je Žgomba tportalu.

Na nagradu se u intervjuu Media Servisu osvrnuo i ministar turizma Anton Kliman koji je rekao da zna kako je pred cijelom državom puno posla, no nagrade poput one koju je dobio Zadar daju motivaciju i potvrđuju da se možemo natjecati s najboljima.