TRŽIŠTE KAPITALA

Burza u crvenom, ali uz življe trgovanje

Bionic
Reading

Nakon jednog dana predaha, domaće tržište kapitala se vratilo u crveni teritorij. Indeks CROBEX je oslabio 0,53 posto, dok je uži indeks CROBEX10 izgubio na vrijednosti oko 0,4 posto. Iako je smjer kretanja bio isti kao na globalnim burzama, intenzitet pada je ipak bio nešto umjereniji

Svi sektorski indeksi su dan zaključili s minusom, pri čemu je najveći pad zabilježen u indeksu transportnog sektora koji nastavlja predvoditi gubitnike, te je jučer potonuo dodatnih 4,6 posto.

Likvidnost se u redovnom trgovanju nešto popravila, te je u utorak protrgovano oko 10,7 milijuna kuna, sa dva milijunaša u trgovanju. Najlikvidnija je bila redovna dionica Adrisa sa prometom od gotovo 2 milijuna kuna, uz stagnaciju cijene na 470 kuna. U stopu ju slijedi dionica Valamar Riviere, koja je na 1,9 milijuna kuna prometa zabilježila rast cijene od 0,9 posto, što ju svrstava među glavne likvidne dobitnike. Iznad 800 tisuća kuna prometa prikupile su još dionice Turisthotela, te povlaštena dionica Adrisa, koje su pri tome oslabile 2 posto i 0,2 posto.

Titula gubitnika dana ide dionici Uljanik plovidbe, koja je potonula 9,2 posto, pri oko 40 tisuća kuna prometa, a slijedi ju Petrokemija sa padom cijene od 3,6 posto. Znatnije padove, od preko 2 posto, još su ostvarile dionice HUP Zagreba, Luke Ploče, Đuro Đaković Holdinga i Solarisa.

Na strani dobitnika, uz već spomenutu dionicu Valamar Riviere, vrijedi izdvojiti dionicu još jednog hotelijera Plave lagune, čija je cijena porasla 1,2 posto, na solidnom prometu od 770 tisuća kuna. Znatnije dobitke, ali na skromnijem prometu, ostvarile su još dionice Slavonskog ZIFa, povlaštene dionice Končar distributivnih i specijalnih transformatora te SNH Alfe koje su skočile redom 2,6 posto, 2,4 posto i 2,3 posto.

Dobitnik dana Slavonski ZIF +2,60% 49,80

Gubitnik dana Uljanik plovidba -9,16% 119,00

Crobex -0,53% 1.595,87

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE