DEFICIT U POLJOPRIVREDI

Poražavajuće brojke: Najviše uvozimo meso i mlijeko

04.02.2016 u 15:40

Bionic
Reading

U prvih deset mjeseci 2015. iz Hrvatske je izvezeno poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti od 1,2 milijarde eura, a uvezeno za 2,1 milijardu eura. Tako je generirana negativna bilanca od 860 milijuna eura

Prema istom razdoblju prethodne godine, izvoz je porastao za 19 posto, uvoz je porastao za devet posto, a negativna bilanca smanjila se za dva posto. Pokrivenost uvoza izvozom je 59 posto. Udio poljoprivredno prehrambenih proizvoda u ukupnom robnom izvozu je 13 posto, a udio u ukupnom uvozu iznosi 14 posto.

Najznačajniji izvozni proizvodi u promatranom razdoblju su svježe ribe s udjelom od 6,6 posto, kukuruz (6,1 posto), čokolada (5,4 posto), šećer (5,4 posto), preparati za umake (vegeta i dr.) (4 posto) te sladni ekstrakti (4 posto). Najznačajniji uvozni proizvodi su svinjsko svježe meso s udjelom od 6 posto, čokolade (4,6 posto), kruh i peciva (4,5 posto), stočna hrana (4,2 posto) i razni prehrambeni proizvodi (3,8 posto).

'Raduje nas smanjenje negativne bilance, no uvoz je i dalje previsok. Očekujemo da će strukturne promjene ubrzati smanjenje deficita i povećati konkurentnost i izvoz poljoprivrednih proizvoda', rekla je direktorica Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK Božica Marković.