ANALIZA TRŽIŠTA

U kojim se valutama štednja u 2015. godini najviše isplatila?

28.12.2015 u 12:51

Bionic
Reading

Budući da se godina bliži kraju i u idućih nekoliko dana vjerojatno neće doći do značajnih promjena vrijednosti valuta, dionica i ostalih financijskih instrumenata, već sada se može zaključiti u što se u 2015. godini isplatilo investirati

Kada su u pitanju najtrgovanije svjetske valute, od početka godine, u odnosu na euro (pa stoga i kunu), najviše je ojačao švicarski franak (9,6%), a u jednom se trenutku za švicarsku valutu moglo dobiti čak preko 20% više nego na samom početku godine. No jačanje franka je bilo neočekivano i nakon naglog skoka već je bilo kasno kupovati ga, pišu analitičari Admiral Marketsa, investicijske kuće specijalizirane za valutna tržišta.

Neke druge valute jačale su postepeno te je njihovo jačanje bilo očekivano i unaprijed najavljivano.

Američki dolar je u odnosu na euro u toku godine ojačao dodatnih 9,3% te nastavio trend jačanja iz 2014. godine u kojoj je ojačao 11%.

Britanska funta i japanski jen su također jačali u odnosu na euro u tijeku godine, 5,8% i 8,4% respektivno, dok su australski i kanadski dolar oslabili 2% i 7,8% respektivno što znači se čuvanje kapitala u tim valutama nije isplatilo.

Iako niti kod nas niti na globalnoj razini ruska valuta nije popularna kada je u pitanju čuvanje kapitala, treba spomenuti da je rubalj radi gospodarskih sankcija i značajnog pada cijene nafte oslabio dodatnih 10,3%.
Ulaganje američke dionice se ove godine nije isplatilo jer im je vrijednost u prosjeku (barem ako je suditi po SP500 indeksu) ostala nepromjenjena, dok je njemački DAX porastao približno 10%.

Cijena zlata je u toku godine bila neuobičajeno stabilna te je trenutno samo 0,4% iznad cijene sa početka godine dok je cijena BRENT nafte pala dodatnih 27% pa su na nafti ove godine profitirali samo oni koji su otvarali prodajne (short) pozicije.

S obzirom na trenutno dostupne informacije, analitičari Admiral Marketsa smatraju da se u 2016. godini može očekivati nastavak jačanja američkog dolara te blagi porast cijena dionica. Cijena zlata će vjerojatno nastaviti padati dok bi na energetskom tržištu trebalo doći do stabilizacije i rasta cijene nafte.