PAMETNA INVESTICIJA

Na lego kockicama zaradili više nego na zlatu i dionicama

26.12.2015 u 17:12

Bionic
Reading

Premda ih većina ljudi doživljava kao zanimljive igračke, lego kockice su se pokazale i kao odlična investcija

Kako piše britanski Telegraph, investitori koji plasiraju svoj novac u komplet Lego kockica imaju veće šanse za zaradu nego oni koji su uložili u zlato ili dionice.

Analiza Telegrapha pokazuje da vrijednost dioničkog indeksa Londonske burze (FTSE 100) nije veća nego što je bila u veljači 2000. godine, što znači da je prosječni godišnji povrat na kapital tijekom proteklog desetljeća i pol iznosio samo 4,1 posto kada se uključe i isplate dividendi.

Nasuprot tome, vrijednost dobro očuvanih setova Lego kockica rasla je 12 posto godišnje od prijelaza tisućljeća, pri čemu je cijena za određene setove naglo skakala čim izađu iz proizvodnje. Vrijednost modernih setova 'legića' raste još brže pa se oni lansirani prošle godine na eBayu već prodaju po cijeni 36 posto višoj nego što su koštali u trgovinama.

Stručnjaci tvrde da nijedno ulaganje nema toliku dobit kao ulaganje u plastične kockice. Oni koji su ulagali u zlato u promatranom razdoblju uvećali su svoje bogatstvo 9,6 posto godišnje, a oni koji su držali novac u banci zarađivali su samo 2,8 posto godišnje.

Pojedini setovi koji su u redovnoj prodaji koštali manje od 100 eura, sada vrijede nekoliko tisuća na sekundarnom tržištu.

Najveći rast cijene zabilježio je set 'Cafe Corner', replika hotela koja se sastoji od 2.056 kockica. Lansiran je 2007. godine po izvornoj cijeni od 89,99 funti, a nakon izlaska iz proizvodnje cijena je skočila na 2.096 funti.

Najskuplji Lego setovi u ovom trenutku su oni s temom 'Ratova zvijezda'. Kompletu 'Millenium Falcon' cijena je skočila s 342 funte, koliko je koštao 2007. godine, na 2.712 koliko košta danas.

Inače, Lego je privatna obiteljska tvrtka sa sjedištem u Billundu u Danskoj. Osnovana je 1932. godine, a danas se Lego proizvodi mogu kupiti u više od 140 zemalja diljem svijeta.

Ime Lego je 1934. godine osmislio Kirk Kristiansen, osnivač i nekadašnji predsjednik i izvršni direktor Lego Grupe, spojivši prva slova danske fraze ‘Leg godit’, odnosno 'igraj se dobro'.

Lego trenutačno zapošljava gotovo 12 tisuća zaposlenika diljem svijeta.