POSLODAVCI OPREZNI

Deranja: Napokon rastemo, ali nema mjesta velikom optimizmu

15.12.2015 u 12:53

  • +3

HUP predstavio godišnje rezultate mjerenja napretka reformi

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Bionic
Reading

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u utorak je u Zagrebu predstavila rezultate svog godišnjeg istraživanja HUP Skor koje pokazuje koliko je zemlja reformski napredovala u ovoj godini i kakva su poslovna očekivanja za 2016. godinu

Skup je otvorila Gordana Deranja, direktorica HUP-a istaknuvši kako smo na kraju godine koja prekida dugi niz loših trendova i vijesti. 'Konačno smo počeli rasti, međutim mjesta velikom optimizmu nema jer možemo reći da smo izašli iz recesije, ali kriza nije daleko iza nas', rekla je.

Deranja smatra kako treba graditi temelje za snažniji gospodarski rast, razočarana je što je Vlada cijelu prošlu godinu potrošila na predizbornu kampanju i što nije provela ništa osim nekoliko plitkih reformi.

'Zato ove godine nije ni bilo mogućnosti za snažniji rast. Naš rast posljedica je boljeg stanja na inozemnim tržištima i dobre turističke sezone. Privatni sektor i dalje se restrukturira kako bi do maksimuma iskoristio svoje inozemne rezerve. Za razliku od javnog sektora, mi nismo imali privilegiju izbjegavati bolne rezove', rekla je Deranja.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić prezentirao je rezultate HUP Skora koji ove godine iznosi 33 do mogućih sto bodova. To je porast od samo dva boda u odnosu na godinu ranije što znači da se Hrvatska mijenja, ali nedovoljno brzo u odnosu na konkurenciju iz novijih članica Europske unije poput Estonije.

U 12 glavnih područja koja se mjere stvari su manje-više iste kao i 2014.', rekao je Majetić.

Najslabiju ocjenu u HUP-ovu Skoru ima tržište rada (18 bodova), fiskalna konsolidacija (20 bodova) i obrazovni sustav (26 bodova). Najbolje smo plasirani u relativnom malom strahu poduzetnika od neuspjeha, održavanju nominalne cijene rada i rasta dobiti u državnim poduzećima.

Ostali podindikatori sa skorom nula su stopa nezaposlenosti, promjena produktivnosti rada, broj dana potrebnih za registraciju vlasništva nad nekretninom.

Što se poslovnih očekivanja za 2016. tiče, skoro 70 posto poslodavaca misli da je stanje u gospodarstvu loše, ali je ostvaren pomak u odnosu na godinu ranije. 'Promjena u percepciji bila je dramatična, ali ocjena općeg stanja i dalje je dvojka', rekao je Majetić.

Kada se govori o brojkama, oko 40 posto poslodavaca misli da je ova godina bila bolja o protekle što može sugerirati da su našli model preživljavanja. Skoro 90 posto ispitanih poslodavaca za 2016. očekuje istu ili bolju gospodarsku situaciju, no 62 posto ispitanih ne očekuje poboljšanje uvjeta poslovanja.

Kao najveće prepreke u poslovanju poslodavci navode nelikvidnost i neplaćanje, neefikasnu javnu upravu i visoke poreze te doprinose. U posljednje četiri godine, kao najveća prepreka prepoznati su visoki porezi.

'Mi smo optimistični i kad bismo imali vjetar u leđa od politike, rast bi bio mnogo veći. Dug nam raste više nego BDP i ako to ne riješimo, imat ćemo velikih problema', zaključio je Majetić.