OD KOLOVOZA 2013.

Proizvođačke cijene pale 26. mjesec zaredom

13.10.2015 u 09:10

Bionic
Reading

Proizvođačke cijene pale su u Hrvatskoj u rujnu za 4,8 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je već 26. mjesec zaedom kako padaju na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS)

Proizvođačke su cijene u rujnu smanjene i u odnosu na kolovoz, za 0,8 posto. Pritom su proizvođačke cijene na domaćem tržištu na mjesečnoj razini pale za 0,5 posto, a na nedomaćem tržištu za 1,1 posto.

Kada se iz izračuna isključe podaci o energiji, u rujnu su u odnosu na kolovoz proizvođačke cijene smanjene za 0,2 posto.
Na godišnjoj je razini nastavljen pad proizvođačkih cijena industrije, koji traje od kolovoza 2013. godine.

Ukupno su proizvođačke cijene u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine pale za 4,8 posto, a isključe li se cijene energije ostale su na istim razinama kao i u rujnu prošle godine.

Po podacima DZS-a, proizvođačke cijene po kojima su se industrijski proizvodi plasirali na domaće tržište bile su u rujnu 4,7 posto niže nego u istom lanjskom mjesecu, dok su cijene na inozemnim tržištima istodobno smanjene za 5 posto.

Promatrano prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, u rujnu su u odnosu na isti lanjski mjesec porasle proizvođačke cijene u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenje otpadom te djelatnosti sanacije okoliša za 0,6 posto, dok su u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji pale za 1,8 posto, u rudarstvu i vađenju za 4,2 posto, a u prerađivačkoj industriji za 5,3 posto.

U okviru prerađivačke industrije najsnažnije su pale proizvođačke cijene u proizvodnji rafiniranih naftnih derivata, za čak 31,1 posto, što je ponajprije posljedica pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu.

'Uvezeni deflacijski pritisci s inozemnih robnih tržišta - zbog nižih cijena sirove nafte i energenata na godišnjoj razini - te nedovoljno snažna domaća potražnja i u idućim će razdobljima, prema našim očekivanjima, vršiti pritisak na indeks proizvođačkih cijena industrije', navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.