U IGRI I BERNANKE

Tko će odnijeti Nobela za ekonomiju?

12.10.2015 u 10:38

Bionic
Reading

Sezona podjele Nobelovih nagrada završava u ponedjeljak, kada će biti objavljeno ime dobitnika nagrade za ekonomiju. Kategorija za ekonomiju jedina je od njih šest koje nije utemeljio znanstvenik i filantrop Alfred Nobel, već švedska centralna banka u njegovu čast

Za razliku od medicine, fizike i kemije, 'ekonomija nije eksperimentalna znanost', rekao je Peter Englund, bivši šef Nobelove komisije, a svake godine kritičari primijete da Alfred Nobel nije htio nagrađivati ekonomiste.

Ove godine Komisija će birati između dva 'slavna' i niza manje poznatih znanstvenika. U kategoriju 'slavnih' spadaju bivši glavni ekonomist Međunarodnog monetarnog fonda Olivier Blanchard te bivši šef američke središnje banke (FED) Ben Bernanke. Za Nobela su nominirani i profesor Avinash Dixit s Princetona, Robert Barro s Harvarda i niz drugih.

Za razliku od prošlih godina, ove nema izraženog favorita, no švedski mediji pišu da bi nagradu mogao odnijeti švicarski profesor Ernst Fehr zbog rada o bihevioralnoj ekonomiji.