75 DOLARA DO 2017.

Barel nafte iduće godine poskupljuje na 70 dolara

09.10.2015 u 13:57

Bionic
Reading

Cijene nafte na međunarodnim tržištima nastavile su u petak rasti te su na putu najvećeg tjednog rasta u zadnjih više od šest godina, nakon što je američka središnja banka sugerirala da ne žuri s podizanjem kamatnih stopa, a analitičari počeli predviđati oporavak cijena u nadolazećim godinama

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla u petak 60 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 53,65 dolara. Od početka tjedna u plusu je 11 posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 77 centi višoj cijeni, po 50,20 dolara, a tijekom jutra i po 50,58 dolara, što je najviša razina u posljednja dva mjeseca.

Priopćenje s posljednjeg sastanka američke središnje banke pokazalo je da će se Fed još pričekati s podizanjem kamatnih stopa. Ta vijest poduprla je uzlet i financijskim burzama, tako da su najvažniji europski burzovni indeksi dosegnuli najvišu razinu u zadnjih mjesec dana.
Analitičari utjecajnog Pira Energy Groupa objavili su u četvrtak optimistične procjene kretanja cijena nafte, procjenjujući da će barel na londonskom tržištu dosegnuti 70 dolara do kraja iduće godine te 75 dolara u 2017. godini.

'Fedovo priopćenje i prognoza Pira poduprli su danas cijene nafte. To bi moglo potrajati kratko, budući da je tržište općenito prezasićeno', rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associates.

Energy Aspects predviđa da će cijene barela nafte u Londonu u 2016. iznositi u prosjeku 68 dolara te 98 dolara u 2017. godini, priopćio je u petak analitičar Richard Mallinson na summitu u Singapuru.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OEPC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 48,10 dolara, što znači da je pala 14 centi odnosu na prethodni trgovinski dan.