VODIČ ZA POČETNIKE

Kako krenuti u biznis iznajmljivanja apartmana

29.08.2015 u 07:49

Bionic
Reading

Više od 60 tisuća hrvatskih domaćinstava bavi se iznajmljivanjem smještaja. Taj broj iz godine u godinu sve više raste. Pritisnuti besparicom ili gubitkom posla i oni koji o tome nisu nikad ni u snu razmišljali bacili su se u turističke vode

Iznajmljivačima je i država izišla u susret. Registracija za pružanje usluga i kategorizacija smještaja relativno se brzo i jeftino napravi. Uz to svi oni čiji prihodi ne prelaze 230 tisuća kuna godišnje, a takvi su u većini, ne ulaze u sustav PDV-a pa porez plaćaju paušalno – po krevetu.

Prvi korak da postanete legalni iznajmljivač je da pribavite Rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje izdaje Ured državne uprave, služba za gospodarstvo, u vašoj županiji. Popis potrebnih dokumenata pročitajte OVDJE

Nakon što ste dobili rješenje tad se s njim morate prijaviti u nadležnu policijsku postaju, poreznu ispostavu i Turističku zajednicu

U slučaju da primate turiste bez ovog rješenja riskirate novčanu kaznu od 10.000 do 30.000 kuna

Kako bi apartman legalno iznajmljivali nužna je njegova kategorizacija. Zahtjev za to također podnosite u županijski Ured državne uprave gdje će te dobiti informacije koji su vam za to potrebni dokumenti te koje uvjete morate zadovoljiti za pojedinu kategoriju.

Zakonska obaveza svakog iznajmljivača je da prije početka rada to jest odmah nakon dobivanja Rješenja mora imati oznaku vrste i kategorije svog objekta to jest tkz. standardiziranu ploču. One se mogu naručiti samo kod proizvođača koji imaju suglasnost Ministarstva turizma, a njihov popis imate OVDJE

Nakon što ste kategorizirali apartman i objesili ploču čeka vas izrada službenog cjenika. U formiranju cijena ste potpuno samostalni.

Sami određujete cijenu


Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, objašnjava kako se novi iznajmljivači pri kreiranju cijena mogu poslužiti cjenicima koje donose turističke zajednice, s tim da su oni neobavezni te služe samo kao orijentir.

'Tržište obiteljskog smještaja je u potpunosti liberalizirano što se tiče cijena. Iznajmljivač svoj cjenik ne mora verificirati u nadležnim državnim institucijama. On samo mora biti istaknut na vidno mjesto u sobi ili apartmanu', kaže Bulić.

Službeni cjenik mora sadržavati: vaše osobne podatke, vrstu usluge (noćenje za dvije osobe, noćenje s doručkom, itd.), način naplate (po osobi, noćenju, tjedno itd.), termine (navesti cijene za pojedine termine), cijene, boravišna pristojba (ako je uključena u cijenu), PDV (nije nužno), dodatne usluge, datum i vaš potpis.

Kad ste savladali sve do sad navedeno slijedi najvažniji dio – privlačenje gostiju. Bulić ističe kako se domaći iznajmljivači snalaze kako znaju i umiju.

'Na tržište izlaze preko domicilnih agencija, prijatelja, poznanika i vlastitih internet stranica. U zadnje vrijeme domaće turističke agencije posustaju, pa su navalile strane agencije koje ubiru dobru proviziju i nameću svoja pravila koja nisu uvijek fer', objašnjava Bulić.

Prema neslužbenim podacima, kaže, najveći udio na tržištu imaju agencije Booking.com, Adrialin i Nova sol

Preko turističkih agencija privatni iznajmljivač najlakše dolazi do većeg broja potencijalnih gostiju. One se razlikuju po uslugama koje pružaju tako da pojedine za svog gosta naprave cijeli plan putovanja dok su neke samo posrednici između turista i iznajmljivača.

Agencije rade na način da na cijenu iznajmljivača dodaju svoju proviziju koja se obično kreće od 10 posto pa na više.

Kad vam dođu gosti dužni ste ih prijaviti u Turističku zajednicu u roku od 12 sati po dolasku i u roku od 24 sata po odlasku.

Isto tako morate im izdati račun. U slučaju da su došli preko agencije tad njoj izdajete račun. Obavezno zadržite za sebe u bloku kopiju tog računa. Svaki izdani račun upisuje se u Evidenciju prometa, posebnu knjigu koja je obavezna za sve privatne iznajmljivače koji nisu u sustavu PDV-a.

Popis gostiju čuva se dvije godine


Goste morate upisati u Popis gostiju dok iznajmljivači koji se vode kao pravne osobe moraju imati i Knjigu stranaca. Popisi gostiju se čuvaju najmanje dvije godine.

Kroz godinu kao privatni iznajmljivač dužni ste uplatiti boravišnu pristojbu, članarinu Turističkoj zajednici te porez na dohodak.

Iznos pristojbe ovisi o razredu turističkog mjesta i iznosi od 300 kuna po krevetu u mjestu razredu A, više od 255 kuna za razred B, 210 za razred C i do 150 kuna u razredu D.

Stopa Turističke članarine također ovisi o razredu mjesta, a primjenjuje se na ukupan promet prikazan u knjizi Evidencija prometa. Stopu članarine dobit će te u vašoj Turističkoj zajednici gdje možete zatražiti pomoć kod izračuna konačnog iznosa kojeg ste dužni platiti.

Porez na dohodak je za iznajmljivače povoljnije plaćati paušalno. Utvrđuje se poreznim rješenjem koje donosi područni ured Porezne uprave u četiri godišnje rate.