TRŽIŠTE KAPITALA

Življe trgovanje na burzi, indeksi u zelenom

Bionic
Reading

Domaće tržište kapitala jučer je imalo nešto življi dan te je svjedočilo najvećoj likvidnosti od ožujka. Ukupan dionički promet iznosio je oko 35 milijuna kuna, od čega je oko 17 milijuna ostvareno u blok-transakcijama, a ona vrijedna 14,7 milijuna kuna dionicom Končar elektroindustrije zaslužna je za većinu tog blok-prometa, dok je dodatnih 2,2 milijuna blok-prometa ostvareno dionicom Hrvatskog Telekoma

Dionički indeksi su imali pozitivan dan te je CROBEX porastao 0,8 posto, na 1750,5 bodova, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao oko 0,5 posto. Većina sektora je zaključila dan u zelenom teritoriju, a izdvaja se indeks građevinskog sektora, koji je porastao 1,85 posto, dok je jedini sektorski gubitnik bio indeks industrije, a oslabio je 0,4 posto.

U redovnom prometu prvo ime bila je dionica Podravke s 5,7 milijuna kuna prometa, a pri tome je ojačala 0,3 posto. Visok promet od 4,8 milijuna kuna bilježi i povlaštena dionica Adrisa, čija je cijena pri tome porasla 1,1 posto. Oko 2,3 milijuna kuna prometa prikupila je dionica HT-a te pri tome ojačala 0,3 posto, a među milijunaše još se ugurala dionica Valamar Riviere te je pri tome dobila na vrijednosti oko 0,5 posto.

Većina jučerašnjih likvidnijih izdanja zaključila je dan porastima, a u prvom redu izdvaja se redovna dionica Adrisa sa skokom cijene od 5,5 posto. Dionica Zagrebačke banke vratila je dio izgubljene vrijednosti od dan ranije te je jučer uzletjela 4,7 posto, a vrijedi izdvojiti i 3,4 posto porasta dionice Ericsson Nikole Tesle.

Među rijetkim gubitnicima vrijedi izdvojiti 4,9 posto pada cijene dionice Vajde, pri oko 334 tisuće kuna prometa. Nešto skromnije padove uknjižile su i Agrokorove perjanice Ledo Jamnica, izgubivši na vrijednosti oko 0,6 posto i 0,5 posto.

Dobitnik dana Adris +5,47% 513,70

Gubitnik dana Vajda -4,90% 641,94

Crobex +0,81% 1.750,49

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE.