TRŽIŠTE KAPITALA

Smireno trgovanje na burzi, indeksi mješovito

Bionic
Reading

Nakon dosta živog trgovanja u prva dva dana ovog tjedna, u srijedu se domaće tržište kapitala primirilo po pitanju prometa i volatilnosti. Indeksi su imali mješoviti dan te su zaključili na suprotnim stranama. CROBEX je kliznuo 0,2 posto na 1736,5 boda, dok je uži indeks CROBEX10 ojačao skromnih 0,15 posto. Sektorski gledano dobar dan je imao indeks prehrambenog sektora koji je porastao 1,4 posto, dok je najveći pad zabilježen u indeksu transportnog sektora od 1,4 posto. Likvidnost je oslabila u odnosu na dan ranije te je dosegla oko 8,8 milijuna kuna, što odgovara skromnim ljetnim razinama likvidnosti

Najlikvidnije izdanje bila je dionica Hrvatskog Telekoma, koja je na 2,4 milijuna kuna prometa porasla skromnih 0,2 posto. Među milijunašima, s oko 1,5 milijuna kuna prometa, još su bile povlaštena dionica Adrisa te redovna dionica Valamar Riviere, koje su pritom dan zaključile s minusom od 1,1 posto i 1,6 posto.

Dionice koje su dan ranije kaskale s oporavkom jučer su predvodile dobitnike. Dobitnik dana bila je dionica Vajde koja je uzletjela 12,3 posto, pri oko 617 tisuća kuna prometa. Oko tri posto porasta su uknjižile dionice Leda i INA-e, među dobitnicima još vrijedi izdvojiti dionicu Liburnia Riviera Hotela, koja je ojačala oko 1,3 posto.

Na strani gubitnika, prvo mjesto drži dionica Zagrebačke banke, koja je potonula 7,4 posto pri 72 tisuće kuna prometa, a znatnije padove još su zabilježile dionice AD Plastika i Končar elektroindustrije, koje su oslabile 5,4 posto i 2,4 posto.

Dobitnik dana Vajda +12,31% 675,00

Gubitnik dana Zagrebačka banka -7,38% 38,80

Crobex -0,20% 1.736,51

Detaljnije o trgovanju na tržištima kapitala možete pročitati OVDJE