TODORIĆ, GRGIĆ, MAMIĆ

Pogledajte jahte na kojima se odmara domaća biznis elita

20.08.2015 u 07:53

  • +6

Ovo su jahte na kojima ljetuju domaći biznismeni

Izvor: Pixsell / Autor: tportal/montaža

Bionic
Reading

Objektivi agencije Pixsell ove su godine imali bogat ulov, barem što se tiče jahti domaćih, ali i stranih poduzetnika. Diljem Jadrana, što u svojim, a što u unajmljenim jahtama, uživali su Ante Todorić, Goran Štrok, Dubravko Grgić, ali i brojni drugi domaći biznismeni

I dok se poneki vješto skrivaju od znatiželjnih fotografa, drugi hrabro staju pred objektiv i pokazuju svoje bogatstvo. Goran Štrok, bivši vlasnik Jadranskih luksuznih hotela ponosno je pozirao ispred svoje jahte Adriatic Blues, glisera, ali Mercedesa S63.

Svoje jahte ne krije ni vlasnik koncerna Agram, Dubravko Grgić. Jahtu Agram nekoliko različitih izvora navodi kao najveću, najluksuzniju i najskuplju jahtu u Hrvatskoj. Dugačka je čak 44 metra, dok joj se vrijednost procjenjuje na 20 milijuna eura. Kada su u pitanju jahte, svaki vlasnik ističe da je baš njegova jahta po nekom kriteriju najbolja, a suglasnosti struke nema ni na globalnoj razini.

Pronaći vlasnika jahte, osim ako on sam nije rekao da je plovilo njegovo, nezahvalan je posao. Naime, preko registra plovila moguće je pronaći detalje o vlasniku i tehničkim specifikacijama pojedinog broda, no pravi vlasnici vrlo se često kriju iza imena tvrtke ili leasingkuće. Osim toga, u Europskoj uniji praksa je jahtu registrirati na tvrtku, tj. upregnuti je u najam kako bi se izbjeglo plaćanje poreza na imovinu.

Tako se, primjerice, u medijima nagađa da je Željko Kerum svoju jahtu prodao umirovljenom generalu Ivanu Čermaku. Iako Kerum takve navode demantira, Čermak je viđen na nekadašnjoj Kerumovoj jahti 'Joke', koja se sada zove Sagitta alba, s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i umirovljenim generalom Antom Gotovinom.

Kao vlasnik jahte Sagitta alba, na koju su se generali uputili nakon zaboava na Hvaru, naveden je Erste Steiermärkische S – leasing. Govori se da je njena prodajna cijena iznosila oko 3,6 milijuna eura.

Jahta Jana, na kojoj je viđen sin vlasnika Agrokora Ivice Todorića, Ante Todorić registrirana je na tvrtku Jadran jahte kao plovilo za iznajmljivanje. Todorić je opažen kako na Jani plovi oko Paklinskih otoka.

Maluciva, u navodnom vlasništvu Zdravka Mamića, također je registrirana kao jahta za iznajmljivanje na tvrtku Mamić nautika.
Vrijedni fotoreporteri u uvali Pelegrin, na zapadnoj obali Hvara uhvatili su i dio Vile Florijana gdje je navodno usidrena jahta vlasnika Atlantic grupe, Emila Tedeschija.

Na 30-metarskoj jahti Cassiopeiji, viđena je i bivša tenisačica Iva Majoli koja je ljetovala s kćeri. Kao vlasnik tog broda navodi se Erste Leasing. Iza Majoli je burno razdoblje – prije samo nekoliko mjeseci strahovala je od deložacije iz stana na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Obranu od deložacije obećavao joj je i Živi zid.

Iako nema svoju jahtu, odvjetnik Marijan Hanžeković strastveni je jedriličar, kao i ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, no oni su se očito bolje sakrili od objektiva fotoreportera. Koliko su Mrak Taritaš i Hanžeković važni za jedriličarsku scenu, najbolje ilustrira činjenica da je Mrak Taritaš pobijedila na izborima za predsjednicu Jedriličarskog saveza i to sa samo dva glasa prednosti nad Hanžekovićem.

Impozantne jahte domaćih poduzetnika i sportaša lako su zasjenile megajahte globalnih milijardera. Prvi čovjek Formule 1, Bernie Ecclestone južni je Jadran obišao u jahti dugačkoj gotovo 60 metara. Talijanski milijarder Gabriel Volpi pojavio se na Rabu u jahti vrijednoj 35 milijuna eura.

Kod Paga se pojavio i indijski milijarder Vijay Mallya, poznat i kao vlasnik Force Indije, jedne od momčadi Formule 1. Njegova jahta Indian Empress, s 95 metara duljine i 15 metara širine, jedna je od najvećih na svijetu. Nagađa se da cijena tjednog najma Indian Empressa stoji oko 650.000 eura.

U dosadašnjem dijelu godine na Jadranu se još nije pojavio ruski tajkun Roman Abramović s drugom najvećom jahtom na svijetu – Eclipse koja vrijedi oko 340 milijardi eura. Gotovo 200 milijuna eura više stajao je Azzam, jahta kraljevske obitelji Ujedinjenih Arapskih Emirata. Luksuzna jahta, vrijedna više od pola milijarde eura, naoružana je protubrodskim i protuzračnim projektilima, a u trupu nosi i vlastitu mini podmornicu.