BAREL ISPOD 50 DOLARA

Stručnjaci tvrde da dolazi vrijeme jeftinije nafte

04.08.2015 u 11:50

Bionic
Reading

Pad cijene barela nafte na međunarodnim tržištima ispod 50 dolara, razine koju su premašivale većinu proteklog desetljeća, naveo je analitičare na procjene da nastupa novo razdoblje nižih cijena goriva

Cijene nafte ispod 50 dolara za barel na londonskom i američkom tržištu bile su pravilo prije 2005. Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu iznosila je 1990-ih u prosjeku svega 18,37 dolara, a na američkom 19,70 dolara. Na oba tržišta cijene su prvi put prešle granicu od 50 dolara krajem 2004. godine.

Eksplozivan kineski gospodarski rast u posljednjih deset godina, zajedno sa stagnacijom globalne proizvodnje, doveli su do rasta cijena sirove nafte iznad 140 dolara za barela u 2008. godini. U posljednjih deset godina, više od 90 posto vremena cijene su se kretale iznad 50 dolara.

No, proizvođači na globalnoj razini, posebice američki proizvođači nafte iz škriljca, sada crpe rekordne količine nafte, a istodobno kineski gospodarski rast usporava, dok alternativni izvori energije i bolja energetska učinkovitost prigušuju potražnju razvijenoga svijeta.

Očekivanja da će se cijene nafte oporaviti uslijed veće potražnje mogla bi se izjaloviti budući da potrošači radije štede nego troše. Vjerojatno ukidanje sankcija Iranu i povratak njegovih ogromnih rezervi nafte na tržište navela je mnoge analitičare da snize svoje prognoze cijena nafte.

Tvrtka BMI Research, podružnica rejting agencije Fitch, procijenila je da će snažan tečaj dolara, slabljenje kineskog gospodarskog rasta i vjerojatni rast iranskog izvoza nafte zadržati pritisak na cijene u idućim mjesecima.

"Čini se da je neizbježan ponovni pad cijena nafte na oko 45 dolara za barel, najnižu zabilježenu razinu u 2015., s obzirom na trenutno veliku ponudu na tržištu i intenziviranje pesimističnog raspoloženja na tržištu vezano za cijene", objavila je tvrtka u bilješci klijentima.

No, dok analitičari ističu da u skorije vrijeme nije vjerojatan povratak iznimno visokih cijena od 100 i više dolara za barel, osim u slučaju da dođe do naglog pada proizvodnje, također ne očekuju ni povratak super jeftine nafte, nego najavljuju razdoblje srednje visokih cijena.

Brokerske kuće i banke prognozirale su u anketi Reutersa da će se cijene sirove nafte kretati u 2016. u prosjeku između 60 i 70 dolara za barel, dok je samo manji broj analitičara prognoziralo značajno više ili niže razine od toga.

"Dugoročno, cijena doista nije pitanje prekomjerne ponude. Nafta je još uvijek rijedak resurs", rekao je Richard Gorry, direktor tvrtke JBC Energy Asia. "Izvan SAD-a, ponuda nije puno porasla tako da će na duži rok iranska nafta zapravo biti potrebna kako bi se tržište uravnotežilo".

U BMI Researchu, pak, očekuju malo više cijene u 2016., budući da je većini američkih proizvođača iz škriljca potrebna cijena iznad 60 dolara za barel da bi bili profitabilni.