PRESLAGIVANJE NA TRŽIŠTU

Hrvati ne odustaju od Grčke, za Tunis sva putovanja otkazana

03.07.2015 u 08:50

Bionic
Reading

Najnovija događanja u Tunisu i Grčkoj, iako neusporediva po svom 'sadržaju', unose poremećaje na mediteranskom turističkom tržištu, a dok se za Grčku rezervacije gotovo i ne otkazuju ili se samo 'prebacuju' na druge termine, za Tunis su svi polasci u srpnju otkazani

To poručuju predstavnici turističkih agencija u Hrvatskoj te predsjednik UHPA-e Boris Žgomba, pri čemu gotovo nitko ne očekuje da će strani turisti koji su planirali ići u Tunis ili Grčku doći u Hrvatsku u većem broju jer te zemlje imaju sasvim drugačiju strukturu i ponude i turista, od charter avio dolazaka do 'all inclusive' i ponude brojnih resorta.

Najviše njih moglo bi ovo ljeto 'skrenuti' u Tursku i Španjolsku koje imaju sličnu ponudu, a oko Grčke svi sugovornici upozoravaju da će dosta toga ovisiti i o ishodu predstojećeg nedjeljnog referenduma te s tim povezano i mogućim socijalnim nemirima u toj zemlji, pogotovo u Ateni.

Tunis - otkazani svi turistički polasci za srpanj iz Hrvatske

'Za Tunis promet pada već neko vrijeme, a najnoviji teroristički čin dodatno će produbiti taj pad, tim više što su većina europskih pa i hrvatski touroperatori za ovaj srpanj otkazali sve polaske za tu zemlju uz mogućnost da se to nastavi i za kolovoz', ističe Žgomba.

Dodaje da 'cijena tu neće biti odlučujuća, jer makar bili i bitno jeftiniji, nijedna cijena ne može kompenzirati situaciju nesigurnosti, što smo iskusili i mi u Hrvatskoj 1990-ih godina kada su bili veliki diskonti, no bez veće 'navale' turista'.

Rukovoditelj produkcije hrvatskog i regionalnog touroperatora Atlasa Mislav Veselica ističe da za Tunis nemaju više potražnje, polasci za srpanj su otkazani, a ne očekuju ni da će se ta destinacija ponovno pozicionirati u prodaji u ovoj sezoni.

'Za Tunis je ova sezona upitna barem što se tiče tržišta u našoj regiji, nešto prometa će sigurno imati s njima bliskih tržišta, ali to ni izdaleka neće nadoknaditi pad s tržišta koja su tradicionalno bila najveći generatori volumena', kaže Veselica, dodajući kako se ne očekuju ni da će to bitnije povećati promet prema Egiptu koji je prije 'arapskog proljeća' bio jedan od najatraktivnijih produkata, dok sada, iako bilježi blagi rast u odnosu na prošlu godinu, još uvijek ne bilježi veliki volumen kao prije.

Pavle Marković iz Ban Toursa smatra da Tunis i njegov turizam sada imaju veliki problem, da će trebati dosta vremena da vrate povjerenje kod stranih posjetitelja dodajući da će 'neminovno hotelijeri i lokalni touroperateri pokušati spašavati situaciju snižavanjem cijena i kreiranjem ponuda ispod tržišne razine, ali da to ne znači da će u konačnici to uroditi i plodom jer je sigurnost presudna pri odabiru destinacije'.

Grčka - potražnja raste, ali treba ponijeti gotovinu

Za razliku od Tunisa, Grčka unatoč financijskoj krizi te problemima s bankomatima i drugim, kod većine europskih touroperatora, pa i hrvatskih, za sada još ne bilježi neki bitniji pad potražnje nego čak i porast.

'Destinacije u Grčkoj glavni su dio naše ponude na Mediteranu u kojoj čini čak 80 posto udjela, a ovogodišnji trendovi prodaje za tu zemlju izuzetno su dobri', ističe Veselica dodajući da svakodnevno imaju dosta upita, kao i da cijene za Grčku ne padaju niti imaju posebnih akcija.

To objašnjava time što dosta njihovih klijenata redovno idu na odmor većinom na grčke otoke - Rodos, Santorini, Kreta, Zakintos, Lefkas, Kos, Kefalonija - koji su, kako kaže, ipak posebne geografske i turističke cjeline na koje zbivanja u Ateni i na kontinentu nemaju jaki utjecaj.

'Dok su građani Grčke ograničeni na podizanje gotovine s računa na iznos do 60 eura po danu, strani državljani i turisti s bankovnim karticama stranih banaka nemaju to ograničenje, pa mogu podizati gotovinu u skladu sa svojim odobrenim limitima. Koliko znamo, sve bankovne i ostale komercijalne transakcije u turističkim područjima uglavnom teku neometano', poručuje Veselica, uz preporuku putnicima da sa sobom ipak nose određeni iznos gotovine za tekuću potrošnju.

Ni u Ban Toursu za sada ne bilježe otkazivanja ugovorenih putovanja za Grčku, ali se to, kako kaže Marković, u zadnjih pet-šest godina krize ipak smanjilo.

'Vjerujem da će se situacija u idućim tjednima konsolidirati i stabilizirati, a kako Grčka ima dugu turističku tradiciju sigurno je da neće potonuti. No, pitanje je koliko će trebati vremena da se stvari poslože kako to sve ne bi negativno utjecalo i na iduće sezone', kaže Marković.