TECH HACK

Zašto backupirati podatke prije odlaska na godišnji odmor?

01.07.2015 u 15:39

Bionic
Reading

Prije nego što vi sami odete na odmor, pošaljite i vašu dokumentaciju u neke sigurnije “krajeve”.

S ljetnim mjesecima svi polako prelazimo u “slow mode“. Radni tempo nam usporava i misli nam lutaju na plažu ili u neke ležernije “krajeve”. Posljednja stvar o kojoj želite razmišljati na odmoru je o poslovnoj dokumentaciji, što je posve logično i razumljivo. Međutim…

Samo se nakratko zaustavite i razmislite. Koliko je vaših poslovnih podataka spremljeno elektronički? Financijski podaci? Prezentacije? Fotografije? Ugovori s klijentima? Važni mailovi? Koliko ste samo vremena izgubili kreirajući sve te dokumente?

Sad zamislite da svi ti podaci nestanu u sekundi, bilo zbog neke hardverske greške (ako uzmemo u obzir da je prosječan vijek trajanja jednog hard diska 5-15 godina, pitanje koje treba postaviti nije “hoće li se hard disk pokvariti”, već “kad će se to dogoditi), bilo zbog nekih od 10 najčešćih prijetnji koje svakodnevno vrebaju, elementarne nepogode ili neke slučajne nezgode.

Sve dok se ne dogodi neka od gore navedenih stvari, vjerojatno se nećemo sjetiti backupirati (tj. sigurnosno pohraniti) svoje podatke. Sve je to, nažalost, dio našeg života i poslovanja no, srećom, na njih možemo utjecati.

Cijeli članak pročitajte na blogu www.bizit.hr.